Dieta w niewydolności serca
Kompendium wiedzy na temat diety w niewydolności serca, którego celem jest dostarczenie rzetelnych informacji i praktycznych porad dotyczących diety, która stanowi element leczenia tej choroby. Publikacja pozwoli zrozumieć, jakie zmiany w sposobie odżywienia są niezbędne oraz jakie korzyści zdrowotne może to przynieść. Znajdują się tutaj jasno sformułowane wytyczne dotyczące różnych aspektów odżywiania, takich jak ograniczenie sodu, kontrola płynów, odpowiedni poziom białka i wybór odpowiednich tłuszczów. Czytelnik znajdzie tu również listę produktów, które warto włączyć do codziennego jadłospisu, tak aby wspomóc funkcjonowanie serca oraz poprawić samopoczucie. Książka zawiera przepisy na pyszne i zdrowe potrawy, które pozwolą cieszyć się jedzeniem.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-23334-1
- ISBN druku: 978-83-01-23220-7
- Liczba stron: 150
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Przedmowa 7 1. Kilka słów na początek... 13 2. Kilka słów o niewydolności serca 15 Klasyfikacja niewydolności serca 17 Przyczyny niewydolności serca 19 Objawy niewydolności serca 19 Klasyfikacja objawów 20 Leczenie 21 Zmiana stylu życia 22 Leki 22 Inne metody leczenia 23 3. Kilka słów o stanie odżywienia. Czy moja masa ciała jest w normie? 25 Idealna masa ciała 29 Obwód talii 29 4. Wybrane składniki pokarmowe i wartość energetyczna diety pacjenta z niewydolnością serca – praktyczne wskazówki 31 Zapotrzebowanie energetyczne 31 Bilans energetyczny 34 Białko 36 Zalety białka roślinnego 38 Węglowodany 40 Tłuszcze 45 Nasycone kwasy tłuszczowe 47 Nienasycone kwasy tłuszczowe 47 Izomery trans kwasów tłuszczowych 48 Kwasy tłuszczowe omega-3 48 Potas 50 Sód 53 Jak zmniejszyć ilość soli w diecie? 54 Rekomendacje dotyczące podaży płynów 55 Ograniczenie spożycia płynów 57 Wskazówki dotyczące kontroli spożycia płynów 60 5. Przykładowe modele żywieniowe stosowane w niewydolności serca 61 Dieta śródziemnomorska 61 Warzywa i owoce 62 Pełnoziarniste produkty zbożowe 62 Oliwa 63 Nasiona roślin strączkowych 63 Orzechy i nasiona 64 Mięso 64 Ryby 64 Produkty mleczne 65 Przyprawy 65 Dieta DASH 67 Diety wegetariańskie 71 Białko 72 Tłuszcze 75 Wapń 76 Żelazo 77 Witamina B12 (kobalamina) 78 Polskie zalecenia zdrowego żywienia 80 6. Samoopieka pacjenta z niewydolnością serca 84 Codzienna rutyna 85 7. Niewydolność serca w pytaniach i odpowiedziach 89 Jak kontrolować podaż witaminy K? 89 Czy muszę uważać na owoce sezonowe? 93 Co robić, gdy wystąpi suchość w jamie ustnej i silne uczucie pragnienia? 93 Jak czytać etykiety produktów spożywczych? 94 Dlaczego warto czytać ulotki leków? 97 Co zrobić w sytuacji, kiedy nie mam apetytu? 99 Czy mogę pić alkohol? 100 Czy mogę pić kawę? 101 Czy muszę suplementować witaminę D? 101 Czy powinienem suplementować kwasy tłuszczowe omega-3? 102 8. Przepisy 103 Śniadania 104 Omlet ze szparagami 104 Kanapki z pastą z łososia 105 Szakszuka 105 Komosanka na mleku migdałowym 106 Śniadaniowa tofucznica 107 Owsianka nocna z suszonymi morelami 107 Owsianka jak makowiec 108 Kanapki z hummusem 108 Kanapki z twarożkiem z tofu 109 Kanapki z pastą z fasoli 109 Obiady 111 Pierś z indyka z warzywami i ryżem 111 Dorsz pełen przypraw 112 Makaron w sosie jogurtowym z kurczakiem 112 Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami 113 Kremowa kasza jaglana z cukinią 114 Pieczony indyk z kaszą i warzywami 115 Roślinne szaszłyki z ziemniakami 115 Gulasz z zielonej soczewicy 116 Dorsz z sałatką z pęczakiem 117 Łosoś pieczony z pesto z ziemniakami i fasolką 117 Kolacje 119 Sałatka z awokado, fasolą i fetą 119 Tortilla z kurczakiem i awokado 120 Komosa ryżowa z warzywami 120 Bruschetta z mozzarellą 121 Sałatka z kaszą bulgur i jajkiem 122 Kanapki z awokado i mozzarellą 122 Makaron z pieczonym łososiem 123 Roślinny omlet z gruszką 124 Kanapki z twarogiem 124 Turecka sałatka z ciecierzycą i ryżem 125 Przekąski 126 Twarożek z cynamonem 126 Skyrnik z truskawkami i borówkami 126 Owoce jagodowe z orzechami włoskimi 127 Koktajl bogaty w antyoksydanty 127 Chia z czekoladą i malinami 128 Deser owsiany z jagodami 128 Sałatka z tofu i orzechami 129 Owocowy deser twarogowy 129 Hummus z warzywami 130 Sałatka w słoiku 130 Piśmiennictwo 132