Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrazasz zgode na uzycie tych ciasteczek. Wiecej informacji, w tym o mozliwosci zmiany ustawien cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatnosci.
MENU

Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności(Książka)

0.00  [ 0 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Cena detaliczna: 49,00 zł
40,18
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 8,82 zł
Stan magazynowy: Duża ilość
Zarezerwuj i odbierz w księgarni stacjonarnej PWN
Dodaj do schowka
Wysyłka: 24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.

Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika. 
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek,
z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
- Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
- Od 250 zł dostawa GRATIS!
- Dla zamówień o wartości powyżej 500 zł wyłącznie płatność elektroniczna.
- Zamówienia z minimum jedną książką Wydawnictwa Naukowego PWN, PZWL lub WNT wysyłamy taniej.

Płatność elektroniczna (PayU, Masterpass)
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty
7,75 zł
6,75 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie
7,75 zł
6,75 zł
Kurier pocztowy
11,75 zł
10,75 zł
Paczkomaty InPost
11,75 zł
10,75 zł
Kurier
12,75 zł
11,75 zł

Płatność za pobraniem
dla zamówień
PWN/PZWL/WNT
Poczta Polska - odbiór w punkcie
10,75 zł
9,75 zł
Kurier pocztowy
14,75 zł
13,75 zł
Kurier
15,75 zł
14,75 zł

Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności

Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej.

Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in.  histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony  Escherichia coli.

Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.


Patroni medialni:

Patroni

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).

1. Histamina w rybach i produktach rybnych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
1.1. Wstęp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
1.2. Chemizm procesu powstawania histaminy: znaczenie innych
amin biogennych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
1.3. Metody wykrywania histaminy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
1.4. Nowe strategie przeciwdziałania powstawaniu histaminy
w produktach rybnych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Bibliografia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

2. Toksyny biologiczne z mikroglonów słodko- i słonowodnych . . . . . . . . . . . . . 19
2.1. Mikroorganizmy wytwarzające toksyny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
2.1.1. Informacje ogólne na temat fitoplanktonu i gatunków
toksycznych: rozmieszczenie przestrzenne i czasowe
– czynniki środowiskowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
2.1.2. Przegląd głównych gatunków toksycznych glonów . . . . . . . . . . . 24
2.1.2.1. Okrzemki – Pseudo-nitzschia spp. . . . . . . . . . . . . . . . . 24
2.1.2.2. Bruzdnice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
2.1.3. Szkodliwe zakwity glonów: występowanie i przyczyny . . . . . . . . . 31
2.2. Typologia toksyn, mechanizmy działania i syndromy . . . . . . . . . . . . . . . 34
2.2.1. Typologia toksyn: struktura chemiczna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
2.2.1.1. Saksytoksyny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
2.2.1.2. Toksyny powodujące biegunkę . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
2.2.1.3. Brewetoksyny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
2.2.1.4. Kwas domoikowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
2.2.1.5. Ciguatoksyny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
2.2.1.6. Zatrucie kwasem azaspirowym (AZP) . . . . . . . . . . . . 39
2.2.1.7. Spirolidy i gymnodiminy (cykliczne iminy) . . . . . . . . . 39
2.2.1.8. Palitoksyna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
2.2.1.9. Aplyzjatoksyny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
2.2.1.10. Toksyny sinicowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
2.2.2. Mechanizm działania toksyn wytwarzanych przez glony . . . . . . 41
2.2.3. Objawy spowodowane działaniem toksyn wytwarzanych
przez glony . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
2.3. Metody analizy toksyn . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
2.3.1. Metody analityczne stosowane do oznaczania toksyn
pochodzących od glonów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
2.3.2. Metody automatyczne wykrywania gatunków HAB . . . . . . . . . 47
2.4. Perspektywy badawcze na przyszłość . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
Bibliografia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54

3. Biofilmy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65
3.1. Wprowadzenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66
3.1.1. Zewnątrzkomórkowe substancje polimerowe . . . . . . . . . . . . . . 66
3.1.1.1. Alginian i N-acetyloglukozamina . . . . . . . . . . . . . . . . . 67
3.1.1.2. Succinoglikan . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68
3.1.1.3. Celuloza . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68
3.2. Powstawanie biofilmu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69
3.2.1. Adhezja wstępna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69
3.2.2. Adhezja trwała (nieodwracalna) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70
3.2.3. Powstawanie mikrokolonii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70
3.2.4. Różnicowanie się osiadłej populacji bakterii i utworzenie
dojrzałej formy biofilmu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71
3.2.5. Migracja komórek i tworzenie nowych mikrokolonii . . . . . . . . 71
3.3. Czynniki środowiskowe wpływające na powstawanie biofilmu . . . . . . . 72
3.3.1. Wartość pH i temperatura . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72
3.3.2. Ukształtowanie powierzchni . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72
3.3.3. Hydrofobowość i hydrofilowość . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73
3.4. Żywność i przemysł spożywczy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73
3.5. Metody kontrolowania biofilmu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76
3.5.1. Metody fizyczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76
3.5.2. Metody chemiczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76
3.5.3. Metody biologiczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76
3.6. Biofilm a warunki szpitalne i odporność na antybiotyki . . . . . . . . . . . . 77
3.6.1. Pomiary i obserwacja biofilmów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79
Bibliografia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 80

4. Toksyny mikrobiologiczne w żywności: znaczenie Escherichia coli . . . . . . . . . 89
4.1. Wprowadzenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90
4.2. E.coli powodujące biegunki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92
4.2.1. Enteropatogenny szczep E.coli (EPEC) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92
4.2.2. Enterotoksyczny szczep E.coli (ETEC) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 93
4.2.3. Enterokrwotoczny szczep E.coli (EHEC) . . . . . . . . . . . . . . . . . 98
4.2.4. Enteroagregacyjny szczep E.coli (EAEC) . . . . . . . . . . . . . . . .   101
4.2.5. Enteroinwazyjny szczep E.coli (EIEC) . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   103
4.2.6. E.coli o rozsianym typie adhezji (DAEC) . . . . . . . . . . . . . . . . .   104
4.3. Metody wykrywania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   104
4.4. Normy prawne a E.coli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   106
Bibliografia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   108
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
fragment_2_Mikrobiologiczne-zanieczyszczenia-zywnosci_PWN_2.pdf(pdf)
98 KB
fragment_1_Mikrobiologiczne-zanieczyszczenia-zywnosci_PWN.pdf(pdf)
77 KB

Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności

Jedyna na rynku publikacja z dziedziny pomiarów i automatyki, która jest dostosowana do praktyki pracy technologów pracujących przy produkcji żywności.Szybki rozwój nowoczesnej techniki pomiarowej i regulacyjnej w wielu gałęziach przemysłu sp...

Chemia żywności Tom 2

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarz...

Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu

Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia....

Zanieczyszczenie powietrza a życie roślin

Książka stanowi przegląd danych dotyczących wpływu substancji chemicznych emitowanych do atmosfery na ekosystemy roślinne. W książce zwrócono uwagę na zależność między zanieczyszczeniem powietrza, efektem cieplarnianym i zmianą klimatu.

Tabele składu i wartości odżywczej żywności

Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżyw...

Zarządzanie jakością żywności

Pierwsze profesjonalne opracowanie, w którym zarządzanie jakością żywności zostało przedstawione w ujęciu technologiczno-menedżerskim. Głównym elementem tego ujęcia jest nowoczesne zastosowanie technologicznych i menedżerskich teorii jako...

Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu

Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość o...

Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności

Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu molekularnych i biologicznych właściwości białek i peptydów, które decydują o ich najbardziej istotnym żywieniowym i profilaktycznym oraz terapeutycznym znaczeniu.

Biostymulacja procesów geochemicznych w warunkach beztlenowych w środowiskach glebowych zanieczyszczonych ropą naftową

Publikacja z pogranicza geologii i mikrobiologii dotycząca specyficznych interakcji zachodzących na niewielkiej głębokości w litosferze przy udziale biosfery. Autorka opisuje modele przemian przebiegających w środowisku glebowym zanieczyszczonym ropą n...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!