MENU

Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności

(Książka)
3.00  [ 3 oceny ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Cena katalogowa: 59,00 zł
52,51
Dodaj do schowka
Dostępność: w magazynie
Duża liczba
Dostawa i płatność
Termin wysyłki
- Zamów z DPD (kurier lub punkty) do 19:30, a Twoją paczkę wysyłamy jeszcze dziś i dostarczymy jutro!
- Dotyczy dni roboczych (poniedziałek-piątek, z bez dni wolnych od pracy) oraz towarów dostępnych w magazynie.
- Pozostałe zamówienia realizujemy w terminie deklarowanym na stronie produktu.
- Czas oczekiwania na zamówienie = wysyłka + dostawa przez przewoźnika.
Dostawa i płatność
- Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski; od 299 zł dostawa GRATIS!
- Dla zamówień o wartości powyżej 500 zł wyłącznie płatność elektroniczna.


Przedpłata (Przelewy24)
do 299 zł
od 299 zł
Dostawa 
- Kurier DPD
12,49 zł
0 zł
1 dzień
- Odbiór w punktach DPD
10,99 zł
0 zł
1 dzień
- InPost Paczkomaty 24/7
13,99 zł
0 zł
1 dzień
- ORLEN Paczka
9,99 zł
0 zł
1 dzień
- Odbiór w Punktach Poczta, Żabka
10,99 zł
0 zł
2 dni
- Pocztex
11,99 zł
0 zł
2 dni
- Odbiór w księgarni PWN
0 zł
0 zł
2-3 dni

Pobranie
do 299 zł
od 299 zł
Dostawa 
- Kurier DPD
16,49 zł
0 zł
1 dzień
- Odbiór w Punktach Poczta, Żabka
14,99 zł
0 zł
1-2 dni
- Pocztex
15,99 zł
0 zł
2 dni
Zarezerwuj i odbierz w księgarni stacjonarnej PWN

Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności

Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej.

Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in.  histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony  Escherichia coli.

Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.


Patroni medialni:

Patroni

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Kurier DPD - dostawa 1 dzień roboczy
    • Punkty odbioru DPD - dostawa 1 dzień roboczy
    • InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • ORLEN Paczka - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór w Punktach Poczta, Żabka - dostawa 2 dni robocze
    • Pocztex (dostawa do domu lub pracy) - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa 2-3 dni robocze
    Ważne informacje:
    Czas oczekiwania na zamówiony towar = czas wysyłki produktu + dostawa przez przewoźnika
    • Całkowity czas oczekiwania na realizację zamówienia jest sumą czasu wysyłki podanej na stronie każdego produktu oraz czasu potrzebnego przewoźnikowi na dostarczenie paczki. Podane terminy dotyczą zawsze dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
    • Wysyłkę zamówień prowadzimy jedynie na terenie Polski.
    • Dostawa do Księgarni PWN, punktów ORLEN Paczka, stacji Orlen, sklepów Żabka oraz Paczkomatów InPost nie jest realizowana dla zamówień z płatnością przy odbiorze.
    • Cena towaru na fakturze VAT jest podwyższona o ewentualny koszt transportu.
    • W przypadku zamówienia kilku towarów koszt przesyłki wybranej przez Klienta zostanie podzielony i przyporządkowany proporcjonalnie do cen kupionych produktów.
    • Produkty dostępne w PRZEDSPRZEDAŻY wysyłane są po dacie premiery wydawniczej.

1. Histamina w rybach i produktach rybnych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
1.1. Wstęp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
1.2. Chemizm procesu powstawania histaminy: znaczenie innych
amin biogennych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
1.3. Metody wykrywania histaminy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
1.4. Nowe strategie przeciwdziałania powstawaniu histaminy
w produktach rybnych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Bibliografia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

2. Toksyny biologiczne z mikroglonów słodko- i słonowodnych . . . . . . . . . . . . . 19
2.1. Mikroorganizmy wytwarzające toksyny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
2.1.1. Informacje ogólne na temat fitoplanktonu i gatunków
toksycznych: rozmieszczenie przestrzenne i czasowe
– czynniki środowiskowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
2.1.2. Przegląd głównych gatunków toksycznych glonów . . . . . . . . . . . 24
2.1.2.1. Okrzemki – Pseudo-nitzschia spp. . . . . . . . . . . . . . . . . 24
2.1.2.2. Bruzdnice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
2.1.3. Szkodliwe zakwity glonów: występowanie i przyczyny . . . . . . . . . 31
2.2. Typologia toksyn, mechanizmy działania i syndromy . . . . . . . . . . . . . . . 34
2.2.1. Typologia toksyn: struktura chemiczna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
2.2.1.1. Saksytoksyny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
2.2.1.2. Toksyny powodujące biegunkę . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
2.2.1.3. Brewetoksyny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
2.2.1.4. Kwas domoikowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
2.2.1.5. Ciguatoksyny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
2.2.1.6. Zatrucie kwasem azaspirowym (AZP) . . . . . . . . . . . . 39
2.2.1.7. Spirolidy i gymnodiminy (cykliczne iminy) . . . . . . . . . 39
2.2.1.8. Palitoksyna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
2.2.1.9. Aplyzjatoksyny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
2.2.1.10. Toksyny sinicowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
2.2.2. Mechanizm działania toksyn wytwarzanych przez glony . . . . . . 41
2.2.3. Objawy spowodowane działaniem toksyn wytwarzanych
przez glony . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
2.3. Metody analizy toksyn . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
2.3.1. Metody analityczne stosowane do oznaczania toksyn
pochodzących od glonów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
2.3.2. Metody automatyczne wykrywania gatunków HAB . . . . . . . . . 47
2.4. Perspektywy badawcze na przyszłość . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
Bibliografia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54

3. Biofilmy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65
3.1. Wprowadzenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66
3.1.1. Zewnątrzkomórkowe substancje polimerowe . . . . . . . . . . . . . . 66
3.1.1.1. Alginian i N-acetyloglukozamina . . . . . . . . . . . . . . . . . 67
3.1.1.2. Succinoglikan . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68
3.1.1.3. Celuloza . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68
3.2. Powstawanie biofilmu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69
3.2.1. Adhezja wstępna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69
3.2.2. Adhezja trwała (nieodwracalna) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70
3.2.3. Powstawanie mikrokolonii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70
3.2.4. Różnicowanie się osiadłej populacji bakterii i utworzenie
dojrzałej formy biofilmu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71
3.2.5. Migracja komórek i tworzenie nowych mikrokolonii . . . . . . . . 71
3.3. Czynniki środowiskowe wpływające na powstawanie biofilmu . . . . . . . 72
3.3.1. Wartość pH i temperatura . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72
3.3.2. Ukształtowanie powierzchni . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72
3.3.3. Hydrofobowość i hydrofilowość . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73
3.4. Żywność i przemysł spożywczy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73
3.5. Metody kontrolowania biofilmu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76
3.5.1. Metody fizyczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76
3.5.2. Metody chemiczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76
3.5.3. Metody biologiczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76
3.6. Biofilm a warunki szpitalne i odporność na antybiotyki . . . . . . . . . . . . 77
3.6.1. Pomiary i obserwacja biofilmów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79
Bibliografia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 80

4. Toksyny mikrobiologiczne w żywności: znaczenie Escherichia coli . . . . . . . . . 89
4.1. Wprowadzenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90
4.2. E.coli powodujące biegunki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92
4.2.1. Enteropatogenny szczep E.coli (EPEC) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92
4.2.2. Enterotoksyczny szczep E.coli (ETEC) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 93
4.2.3. Enterokrwotoczny szczep E.coli (EHEC) . . . . . . . . . . . . . . . . . 98
4.2.4. Enteroagregacyjny szczep E.coli (EAEC) . . . . . . . . . . . . . . . .   101
4.2.5. Enteroinwazyjny szczep E.coli (EIEC) . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   103
4.2.6. E.coli o rozsianym typie adhezji (DAEC) . . . . . . . . . . . . . . . . .   104
4.3. Metody wykrywania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   104
4.4. Normy prawne a E.coli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   106
Bibliografia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   108
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
fragment_2_Mikrobiologiczne-zanieczyszczenia-zywnosci_PWN_2.pdf(pdf)
98 KB
fragment_1_Mikrobiologiczne-zanieczyszczenia-zywnosci_PWN.pdf(pdf)
77 KB

Przeczytaj fragment

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
fragment_2_Mikrobiologiczne-zanieczyszczenia-zywnosci_PWN_2.pdf(pdf)
98 KB
fragment_1_Mikrobiologiczne-zanieczyszczenia-zywnosci_PWN.pdf(pdf)
77 KB

Inni Klienci oglądali również

79,20 zł
99,00 zł

Szkodliwe substancje w żywności

Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawart...
48,61 zł
60,00 zł

Kultura bezpieczeństwa żywności

Najnowsze wydanie pierwszej w Polsce monografii zgłębiającej temat kultury bezpieczeństwa żywności, wzbogacone o liczne uzupełnienia dotyczące wpływu zagrożenia związanego z pandemią COVID-19 oraz zmianami klimatu. Dodatkowo uwzględnione zostały zaistn...
38,41 zł
45,00 zł

Szanse i ograniczenia rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce

Rolnictwo ekologiczne jest uznawane za jeden z podstawowych elementów zrównoważonego rozwoju i tym samym za jeden z głównych czynników poprawy warunków gospodarowania i życia na terenach wiejskich. Polska ma stosunkow...
62,80 zł

Podstawy gastronomii i technologii żywności Podręcznik do nauki zawodu Część 2

Podręcznik pomaga nabyć kompetencje wyszczególnione w Podstawie kształcenia w zawodach,czyli w umiejętnościach stanowiących podbudowę do kształcenia w zawodach: piekarz, cukiernik, wędliniarz, technik technologii żywności, technik przetwó...
59,80 zł

Wybrane zagadnienia z zakresu toksykologii żywności oraz wpływu pokarmu na farmakoterapię

„Jedzenie jest koniecznością, ale jedzenie w sposób inteligentny jest sztuką” Francois de La RochefoucauldZmiana stylu życia nowoczesnego społeczeństwa oraz aspekty ekonomiczne produkcji żywności doprowadziły do wzrostu z...
93,74 zł
109,00 zł

Chemia żywności Tom 2

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarz...
93,74 zł
109,00 zł

Chemia żywności Tom 1

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarz...
39,91 zł
54,99 zł

Chemia Zbiór zadań matura 2022 Tom 2

Tom 2 zbioru zadań zawiera 439 stron zadań przyporządkowanych do odpowiednich działów wraz z odpowiedziami i pełnymi rozwiązaniami do wszystkich zadań obliczeniowych.Tom 2 przedstawia zagadnienia z zakresu chemii nieorganicznej (reakcje za...
79,21 zł
89,00 zł

Bezpieczeństwo i jakość żywności

Pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospod...

Recenzje (1):

Pisemne recenzje mogą być dodawane wyłącznie przez klientów zarejestrowanych w sklepie. Na liczbę gwiazdek wyświetlanych przy produkcie składają się również oceny produktów, dodanie których nie wymaga posiadania konta.

Publikujemy wszystkie recenzje produktów, zarówno pozytywne, jak i negatywne. Jeśli wiemy, że produkt został zakupiony przez recenzenta, oznaczamy to ikonką

Najnowsze | Najbardziej pomocne

Przeczytanie tej książki pozostawia ogromny niesmak. Z niewiadomych powodów wydawnictwo zdecydowało się na zmianę oryginalnego tytułu "Microbial Toxins and Related Contamination in the Food Industry", który lepiej opisuje zawartość niż polska jego wersja. Jednak, choć polski tytuł sugeruje znacznie szersze potraktowanie tematu, nie jest to główny mankament. Już pierwsze kilka stron rodzi w czytelniku podejrzenie, że czeka go mało przyjemna lektura. Niesłychanie niechlujne tłumaczenie, ogromna ilość błędów interpunkcyjnych i literówek a także błędy w nazwach chemicznych substancji (!) oraz nieznajomość poprawnych terminów chemicznych (jako przykład można tutaj podać zadziwiające "pozostałości cukrowe" zamiast "reszt węglowodanowych") wskazują, że nikt raz przetłumaczonego tekstu ponownie nie przeczytał i nie skorygował. W wielu miejscach ma się zresztą wrażenie, że mamy tutaj do czynienia z tłumaczeniem maszynowym, które tylko nieco poprawione zostało przez człowieka, którzy niestety nie dysponował niezbędną wiedzą fachową. Ilość błędów w teksie wskazuje ponadto, że nie przeszedł on żadnej korekty językowej. Zresztą w danych bibliograficznych na próżno szukać imienia korektora. Należy tylko wyrazić zdziwienie, że naukowe wydawnictwo, jakim jest podobno PWN, pozwala sobie na wydawanie tak nieprofesjonalnie przygotowanych publikacji.

Ocena: