Prawo suplementów diety
Poradnik jest efektem wieloletnich praktycznych doświadczeń związanych z obsługą prawną podmiotów z obszaru suplementów diety i produktów pokrewnych.
Prezentowane opracowanie zawiera kompleksową analizę zagadnień prawnych dotyczących obrotu suplementami diety na polskim rynku. Autorzy szczegółowo przedstawili kwestie związane z przygotowaniem suplementów diety, ich wprowadzaniem do obrotu, reklamą oraz nadzorem odpowiednich organów. Omówienie powyższych tematów zostało wzbogacone o niezwykle aktualną tematykę dotyczącą oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych.
Adresaci:
Książka skierowana jest do wszystkich uczestników obrotu rynkowego suplementami diety, a więc do osób przygotowujących dokumentację zgłoszeniową tych produktów, do organów zaangażowanych w promocję, dystrybucję hurtową i detaliczną suplementów diety, a także do tych wszystkich, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę w tym obszarze i poszukują odpowiedzi na praktyczne pytania dotyczące ram prawnych obrotu suplementami diety.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-264-5325-0
- ISBN druku: 978-83-264-4053-3
- EAN: 9788326453250
- Liczba stron: 248
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wykaz skrótów str. 9 Wprowadzenie str. 11 Rozdział 1 Suplementy diety - kwalifikacje produktów str. 15 1.1. Definicja suplementu diety str. 15 1.1.1. Suplement diety to środek spożywczy str. 16 1.1.2. Witaminy i minerały w suplementach diety str. 17 1.1.3. Inne substancje wykazujące efekt odżywczy lub fizjologiczny str. 20 1.1.4. Forma podania str. 22 1.2. Suplementy diety a produkty lecznicze str. 23 1.2.1. Zakaz posiadania przez suplementy diety właściwości produktów leczniczych str. 23 1.2.2. Zakaz przypisywania suplementom diety właściwości produktów leczniczych str. 25 1.2.3. Zakaz prezentowania suplementów diety jak produktów leczniczych str. 26 1.2.4. Lek czy suplement diety - zasady kwalifikacji str. 26 1.2.5. Suplement diety a FSMP str. 27 1.3. Nazwa suplementu diety str. 28 1.3.1. Marki parasolowe w nazwach suplementów diety str. 30 1.3.2. Nazwa produktów z innych państw UE str. 30 1.3.3. Ochrona elementów dystynktywnych suplementów diety str. 31 Rozdział 2 Wprowadzanie do obrotu suplementów diety str. 34 2.1. Powiadomienie o zamiarze wprowadzenia do obrotu suplementu diety - wymagane informacje str. 34 2.2. Znakowanie suplementów diety str. 36 2.3. Oznakowanie czytelne, trwałe, nieusuwalne, widoczne str. 39 2.4. Postępowanie wyjaśniające prowadzone przez GIS str. 40 2.4.1. Początek i koniec postępowania str. 40 2.4.2. Długość postępowania str. 41 2.4.3. Przedmiot postępowania str. 42 2.4.4. Wymóg dodatkowych opinii w zakresie kwalifikacji produktu str. 42 2.4.5. Opinia Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych str. 42 2.4.6. Zespół do Spraw Suplementów Diety str. 43 2.4.7. Opinia jednostki naukowej str. 43 2.4.8. Negatywne stanowisko GIS str. 44 2.5. Suplement diety zafałszowany str. 45 2.6. Suplementy diety w ramach swobodnego przepływu towarów str. 46 2.6.1. Czosnek i czerwony ryż to nie lek str. 47 2.6.2. Środki ograniczające swobodny przepływ towarów muszą być proporcjonalne do zamierzonego celu str. 49 2.6.3. Import równoległy suplementów diety str. 50 Rozdział 3 Reklama suplementów diety str. 52 3.1. Ogólne zasady prowadzenia reklamy żywności str. 52 3.2. Definicja reklamy str. 53 3.3. Wymogi dotyczące reklamy środków spożywczych (art. 46 u.b.ż.ż.) str. 54 3.3.1. Zakaz reklamy wprowadzającej w błąd str. 54 3.3.2. Rozważny konsument str. 60 3.3.3. Zakaz przypisywania środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia str. 63 3.3.4. Łączna reklama suplementu diety i produktu leczniczego str. 70 3.4. Szczególne wymogi dotyczące reklamy suplementów diety (art. 27 ust. 4 i 5 u.b.ż.ż.) str. 71 3.4.1. Określenie "suplement diety" str. 71 3.4.2. Zakaz informacji stwierdzających lub sugerujących, że zbilansowana i zróżnicowana dieta nie może dostarczyć wystarczających dla organizmu ilości składników odżywczych str. 73 3.5. Reklama suplementu diety jako czyn nieuczciwej konkurencji str. 74 3.5.1. Reklama porównawcza str. 75 3.5.2. Odpowiedzialność z tytułu czynu nieuczciwej konkurencji str. 77 3.6. Reklama suplementu diety jako nieuczciwa praktyka rynkowa str. 78 3.6.1. Odpowiedzialność z tytułu nieuczciwych praktyk rynkowych str. 80 3.7. Reklama suplementu diety jako praktyka naruszająca zbiorowe interesy konsumentów str. 81 3.7.1. Odpowiedzialność z tytułu praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów str. 84 Rozdział 4 Nadzór nad rynkiem str. 85 4.1. Nadzór i urzędowa kontrola żywności str. 85 4.2. Organy nadzoru i ich kompetencje str. 86 4.2.1. Kompetencje Państwowej Inspekcji Sanitarnej str. 87 4.2.2. Kompetencje Inspekcji Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych str. 89 4.3. Zasady urzędowej kontroli suplementów diety str. 90 4.3.1. Kontrole Państwowej Inspekcji Sanitarnej str. 91 4.3.2. Kontrole Inspekcji Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych str. 94 4.3.3. Ogólne zasady kontroli prowadzonych przez PIS i IHARS na podstawie ustawy o swobodzie działalności gospodarczej str. 97 4.4. Decyzje i sankcje nakładane przez organy nadzoru str. 99 4.4.1. Sankcje administracyjne Państwowej Inspekcji Sanitarnej str. 99 4.4.2. Sankcje administracyjne Inspekcji Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych str. 109 4.4.3. Sankcje za stosowanie oświadczeń niezgodnych z rozporządzeniem nr 1924/2006 str. 110 4.4.4. Sankcje karne str. 111 Rozdział 5 Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne str. 113 5.1. Pojęcie i charakterystyka oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych str. 113 5.1.1. Wprowadzenie str. 113 5.1.2. Ogólne reguły dotyczące oświadczeń str. 114 5.2. Pojęcie i charakterystyka oświadczenia żywieniowego str. 116 5.2.1. Warunki stosowania oświadczeń żywieniowych str. 118 5.2.2. Profile składników odżywczych str. 126 5.2.3. Oświadczenia porównawcze str. 128 5.2.4. Okresy przejściowe dotyczące oświadczeń żywieniowych str. 129 5.3. Pojęcie i charakterystyka oświadczenia zdrowotnego str. 130 5.3.1. Rodzaje oświadczeń zdrowotnych str. 130 5.3.2. Oświadczenia żywieniowe a oświadczenia zdrowotne str. 131 5.3.3. Oświadczenia zdrowotne a "oświadczenia medyczne" str. 133 5.3.4. Oświadczenia zdrowotne funkcjonalne a oświadczenia o zmniejszaniu ryzyka choroby (art. 13 i 14 rozporządzenia nr 1924/2006) str. 134 5.3.5. Oświadczenia odnoszące się do rozwoju i zdrowia dzieci a inne rodzaje oświadczeń str. 136 5.3.6. Oświadczenia zdrowotne a oświadczenia ogólne str. 139 5.3.7. Oświadczenia zdrowotne porównawcze str. 141 5.3.8. Oświadczenia z art. 13 ust. 1 a oświadczenia z art. 13 ust. 5 rozporządzenia nr 1924/2006 str. 142 5.4. Warunki stosowania oświadczeń zdrowotnych str. 143 5.5. Procedury zatwierdzania oświadczeń zdrowotnych 5.5.1. Procedura zatwierdzania oświadczeń z art. 13 ust. 1 rozporządzenia nr 1924/2006 str. 147 5.5.2. Wspólnotowy wykaz oświadczeń z art. 13 ust. 1 rozporządzenia nr 1924/2006 str. 156 5.5.3. Wymagania dotyczące wniosków o zatwierdzenie oświadczenia str. 159 5.6. Wykaz dopuszczalnych oświadczeń zdrowotnych, rejestr oświadczeń str. 232 5.7. Ochrona danych zawartych we wniosku o zatwierdzenie oświadczenia zdrowotnego str. 239 5.8. Zmiana, zawieszenie i cofanie zezwoleń na stosowanie oświadczeń zdrowotnych str. 242 5.8.1. Zmiana zezwolenia na stosowanie oświadczenia str. 242 5.8.2. Zmiana, zawieszenie lub cofnięcie zezwolenia na stosowanie oświadczenia str. 243 5.9. Okresy przejściowe dotyczące oświadczeń zdrowotnych str. 243 Akty prawne str. 245