Wyzwania dla nauki i praktyki w zakresie zarządzania i jakości w przemyśle piwowarskim. Przedsiębiorczość rzemieślnicza
Monografia stanowi część cyklu prac poświęconych wyzwaniom w obszarze nauki i praktyki zarządzania oraz jakości w przemyśle piwowarskim, ze szczególnym uwzględnieniem sektora piwowarstwa rzemieślniczego. W publikacji zaprezentowano przedsiębiorczość rzemieślniczą, scharakteryzowano istotę rzemiosła i przedsiębiorczości rzemieślniczej, piwowarstwa rzemieślniczego oraz specyfikę produktu tradycyjnego. Zasygnalizowano znaczenie innowacyjności dla rozwoju branży, scharakteryzowano tło i przesłanki rozwoju piwowarstwa rzemieślniczego, omówiono zjawisko piwnej rewolucji i zwrócono uwagę na specyfikę browarów rzemieślniczych. Zaakcentowano znaczenie współdziałania gospodarczego przedsiębiorstw oraz zasygnalizowano szczególną rolę kooperencji dla funkcjonowania przedsiębiorstw w branży piwowarstwa rzemieślniczego.
- Kategorie:
- ISBN: 978-83-7193-786-6
- ISBN druku: 978-83-7193-785-9
- Liczba stron: 110
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wprowadzenie Rozdział 1 Przedsiębiorczość rzemieślnicza – zjawisko i trend osadzony w tradycji miejsca i kulturze 1.1. Koncepcja przedsiębiorczości jako fundament eksploracji przedsiębiorczości rzemieślniczej 1.2. Istota rzemiosła i przedsiębiorczości rzemieślniczej 1.3. Osobiste cechy i postawa rzemieślnika jako tło przedsiębiorczości rzemieślniczej Rozdział 2 Przedsiębiorczość rzemieślnicza w branży piwowarskiej 2.1. Istota piwowarstwa rzemieślniczego – kontekst poznawczy i semantyczny 2.2. Specyfika produktu tradycyjnego determinująca istotę piwowarstwa rzemieślniczego 2.3. Innowacyjność w piwowarstwie rzemieślniczym jako tło rozwoju branży Rozdział 3 Przedsiębiorczość rzemieślnicza jako obszar badań 3.1. Wybrane obszary aktywności badaczy dziedzinowych na świecie w zakresie przedsiębiorczości rzemieślniczej 3.2. Problemy definicyjne w zakresie charakteryzowania rzemiosła w warunkach polskiej gospodarki Rozdział 4 Piwna rewolucja jako czynnik determinujący powstanie i rozwój przedsiębiorczości rzemieślniczej w branży piwowarskiej 4.1. Piwna rewolucja jako tło rozwoju piwowarstwa rzemieślniczego w Polsce 4.2. Postawy przedsiębiorcze piwowarów jako przesłanka piwnej rewolucji i rozwoju piwowarstwa rzemieślniczego 4.3. Specyfika browarów rzemieślniczych Rozdział 5 Relacje międzyorganizacyjne w branży piwowarstwa rzemieślniczego 5.1. Znaczenie współdziałania gospodarczego we współczesnym biznesie a tworzenie i wykorzystywanie relacji międzyorganizacyjnych w branży piwowarstwa rzemieślniczego 5.2. Kooperencja jako koncepcja współdziałania istotna dla przedsiębiorstw branży piwowarstwa rzemieślniczego 5.3. Sieci współpracy przedsiębiorców-rzemieślników w branży piwowarstwa rzemieślniczego 5.4. Cechy i korporacje jako specyficzne formy współpracy piwowarów 5.5. Relacje międzyorganizacyjne i społeczne relacje w sektorze piwowarstwa rzemieślniczego w Polsce Podsumowanie Literatura