Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
MENU

Wirtualne Targi Książki - rabaty do -43%

Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny(Miękka)

0.00  [ 0 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
Produkt niedostępny
Zarezerwuj i odbierz w księgarni stacjonarnej PWN
Dodaj do schowka

Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny

Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu:
podstawowe pojęcia żywieniowe;
składniki odżywcze;
jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia;
wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia.

W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych.


Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami – lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem.

  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa do 3 dni robocze
    • InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier - dostawa do 2 dni roboczych
    • Poczta Polska (kurier pocztowy oraz odbiór osobisty w Punktach Poczta, Żabka, Orlen, Ruch) - dostawa do 2 dni roboczych
    • ORLEN Paczka - dostawa do 2 dni roboczych
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Jan Gawęcki

Doktor habilitowany, profesor zwyczajny Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, kierownik Katedry Higieny Żywienia Człowieka. Jest przewodniczącym Komisji Higieny Żywności i Żywienia Komitetu Żywienia Człowieka PAN, wiceprzewodniczącym Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, a także członkiem Komitetu Badań Naukowych i Rady Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej.

W swoim dorobku posiada około 200 publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu fizjologii i higieny żywienia oraz kilkanaście pozycji książkowych, w tym podręczniki akademickie.

Henryk Gertig

Profesor doktor habilitowany. Od 1968 roku do przejścia na emeryturę w 1996 roku jako kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii Akademii Medycznej w Poznaniu prowadził działalność naukową związaną przede wszystkim z jakością zdrowotną żywności i żywienia. Problematyka ta nadal znajduje się w centrum jego zainteresowań, zwłaszcza w ramach Komitetu Żywienia Człowieka PAN oraz Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych.

Dorobek naukowy profesora obejmuje ponad 200 prac naukowych i opracowań monograficznych, a także wiele skryptów i podręczników akademickich, do których m.in. należą ostatnio wydane przez Wydawnictwo Naukowe PWN 2 tomy Żywienia człowieka.

Przeczytaj fragment

Psychologia rozwoju człowieka Tom 3

Tom III Psychologii rozwoju człowieka zawiera charakterystykę wybranych zagadnień z psychologii rozwoju.Podręcznik:w nowatorski sposób ukazuje rozwój poszczególnych funkcji psychicznych w trakcie życia człowieka,<...

Mały słownik angielsko-polski i polsko-angielski

30 000 haseł, znaczeń, zwrotów i przykładów użycianajczęściej używane słownictwo brytyjskie i amerykańskiewymowadodatek gramatyczny lista przydatnych skrótów liczebniki główne i porządkow...

Polsko-angielski słownik biznesu

To podręczne kompendium przeszło 6000 podstawowych terminów i wyrażeń związanych ze współczesną gospodarką rynkową, obejmujące zwłaszcza takie obszary, jak: handel zagraniczny, bankowość, finanse, zarządzanie, prawo handlowe, ubezpieczeni...

Żywienie w niedokrwistościach

Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codziennego jadłospisu pozwala w większości przypadków od...

Anatomia człowieka Tom 4

Jest to jeden z najlepszych i najdokładniejszych podręczników poświęconych anatomii człowieka, jakie obecnie istnieją na polskim rynku księgarskim. W tomie IV omówiono ośrodkowy układ nerwowy.Mianownictwo w języku łacińskim.

Aksjologiczne orientacje w filozofii człowieka

Ze Wstępu: Aksjologiczne orientacje w filozofii człowieka to zbiór tekstów, w których wspólnym tematem jest świat osoby ludzkiej, relacje, które rozwija i wartości, dzięki którym kształtuje swoją osobową tożsam...

Mój pierwszy słownik angielsko-polski, polsko-angielski

Mój pierwszy słownik angielsko-polski, polsko-angielski to idealna książka dla każdego małego ucznia, który rozpoczyna naukę języka angielskiego. Pełen zabawnych kolorowych ilustracji zachęci do nauki każde dziecko.Zawiera pon...

Słownik gwar Lubelszczyzny Tom 9 Przestrzeń wsi. Ukształtowanie powierzchni. Życie społeczne i zawo

Dziewiąty tom Słownika gwar Lubelszczyzny, zatytułowany Przestrzeń wsi. Ukształtowanie powierzchni. Życie społeczne i zawodowe zawiera 1959 haseł wzbogaconych 23 ilustracjami i 34 mapami językowymi. Jest to słownictwo zgrupowane wokół przestrzen...

Prawa człowieka w świetle uwarunkowań kulturowych i prawnych

W prezentowanej publikacji podjęto próbę kompleksowego ujęcia problematyki praw człowieka. Podkreślono, że prawa człowieka w największym stopniu zależą od podstaw filozoficznych i kulturowych, a proces wprowadzania praw człowieka do języka prawn...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!