Bezpieczeństwo żywności w kontekście jej fałszowania
W niniejszej publikacji wykorzystano wyniki badań, których celem była identyfikacja determinantów bezpieczeństwa żywności w kontekście bezpieczeństwa
wewnętrznego, zagrożeń i wyzwań w tym obszarze, źródeł,
możliwości i skali fałszowania żywności oraz społecznych i ekonomicznych skutków nieprawidłowości w gospodarce żywnościowej. Zakres przestrzenny powyższych badań obejmował terytorium całego kraju, a problematyka bezpieczeństwa żywności, ze względu na swą rozległość,
skoncentrowała się na zjawisku fałszowania żywności jako szczególnie istotnym z punktu widzenia bezpieczeństwa wewnętrznego. Sondaż diagnostyczny z zastosowaniem kwestionariusza ankiety został przeprowadzony wśród trzech reprezentatywnych grup respondentów. Byli
to pracownicy inspekcji zajmujących się bezpieczeństwem żywności, producenci żywności oraz konsumenci. Takie rozwiązanie pozwoliło na całościowe zbadanie problematyki bezpieczeństwa żywności ze szczególnym uwzględnieniem jej fałszowania. Sondaż diagnostyczny został przeprowadzony z użyciem technik ankiet audytoryjnej, indywidualnej oraz pocztowej (z wykorzystaniem zarówno poczty elektronicznej, jak i tradycyjnej) w zależności od grupy respondentów.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7462-549-4
- ISBN druku: 978-83-7462-548-7
- Liczba stron: 168
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp 5 1. Pojęcie bezpieczeństwa żywności i jego determinanty 11 1.1 Bezpieczeństwo żywności a bezpieczeństwo wewnętrzne 11 1.2 Bezpieczeństwo żywnościowe 19 1.3 Poglądy dotyczące bezpieczeństwa żywności 23 1.4 Determinanty bezpieczeństwa żywności 28 1.5 Źródła zagrożeń bezpieczeństwa żywności 35 1.6 Zagrożenia wynikające z obecności na rynku żywności niepełnowartościowej 46 1.7 Podmiot w kontekście bezpieczeństwa żywności 51 1.8 Wnioski 53 2. Charakterystyka polskiego rynku spożywczego 55 2.1 Produkcja, handel i dystrybucja artykułów rolno-spożywczych w Polsce 55 2.2 Handel produktami spożywczymi z zagranicą 60 2.3 Konsument na polskim rynku żywności 62 2.4 Wpływ ogniw łańcucha żywnościowego na bezpieczeństwo żywności 67 2.5 Wnioski 74 3. System urzędowej kontroli żywności 77 3.1 Podstawy prawne systemu urzędowej kontroli żywności 77 3.2 Podmioty odpowiedzialne za stan bezpieczeństwa żywności i ich kompetencje 79 3.3 Skuteczność systemu urzędowej kontroli żywności oraz propozycje jego doskonalenia 91 3.4 Wnioski 105 4. Fałszowanie żywności 109 4.1 Pojęcie i motywy fałszowania żywności 109 4.2 Stosowane praktyki fałszowania żywności 118 4.3 Społeczne i ekonomiczne skutki fałszowania żywności 121 4.4 Odpowiedzialność prawna za fałszowanie żywności 126 4.5 Kary pieniężne w działalności Inspekcji Handlowej 129 4.5.1 Regulacje prawne dotyczące wysokości kar pieniężnych 130 4.5.2 Kary pieniężne za fałszowanie produktów spożywczych 142 4.6 Wnioski 154 Zakończenie 159 Bibliografia 163