Dieta w endometriozie
„Dieta w endometriozie” to kompendium wiedzy dla kobiet chorujących na endometriozę.
Książka dotyka niezwykle ważnej tematyki powiązania tej choroby z insulinoopornością, otyłością, problemami jelitowymi, w tym SIBO. W publikacji wyjaśniono dlaczego konkretna interwencja dietetyczna czy suplementacja, mają zastosowanie w przypadku endometriozy, z czego to wynika i dla kogo i jaki konkretnie model żywienia będzie odpowiedni.
Poruszone zostały również takie zagadnienia jak przygotowanie pacjentek do zabiegu operacyjnego, niepłodność, walka z bólem czy rola czynników środowiskowych.
W publikacji zamieszczono przykładowe plany żywieniowe, na których można bazować tworząc swój codzienny jadłospis.
Skierowana jest do kobiet chorujących na endometriozę, par zmagających się z niepłodnością i dietetyków.
- Kategorie:
- ISBN: 978-83-200-6512-1
- ISBN druku: 978-83-200-6422-3
- Liczba stron: 312
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp 11 1. Endometrioza – epidemiologia i etiologia 13 1.1. Epidemiologia endometriozy a leczenie 13 1.2. Etiologia endometriozy 19 2. Hormony 25 2.1. Hormony płciowe 25 2.1.1. Estrogeny 28 2.1.2. Progesteron 30 2.2. Badania laboratoryjne 31 2.3. Rola greliny i leptyny w endometriozie 34 3. Otyłość 41 3.1. Epidemiologia otyłości 41 3.2. Przyczyny otyłości 44 4. Leczenie endometriozy 49 4.1. Farmakoterapia 49 4.2. Interakcje 50 4.3. Probiotyki 54 5. Ból i prostaglandyny 59 6. Przygotowanie żywieniowe do zabiegu 63 7. Głodówki 67 8. Współwystępowanie insulinooporności 70 8.1. Insulinooporność 70 8.2. Diagnostyka w kierunku insulinooporności 72 8.3. Indeks glikemiczny 74 8.4. Hipoglikemia 80 9. Zespół jelita drażliwego oraz SIBO 87 9.1. Zespół jelita drażliwego 87 9.1.1. Przyczyny zespołu jelita drażliwego 87 9.1.2. Objawy i podział zespołu jelita drażliwego 88 9.1.3. Diagnostyka zespołu jelita drażliwego 89 9.2. SIBO 91 9.2.1. Patogeneza SIBO 92 9.2.2. Rodzaje i objawy SIBO 96 9.2.3. Diagnostyka SIBO 98 9.2.4. Leczenie SIBO 99 9.3. Nietolerancja histaminy i niedobór oksydazy diaminowej 102 10. Najczęściej stosowane interwencje dietetyczne w endometriozie 111 10.1. Składniki pokarmowe 111 10.1.1. Białka 111 10.1.2. Tłuszcze 113 10.1.3. Węglowodany 116 10.2. Zalecenia dietetyczne 119 10.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe dla pacjentów z endometriozą 123 11. Najczęściej stosowane diety 128 11.1. Dieta przeciwzapalna 128 11.2. Dieta o niskiej zawartości FODMAP 159 11.2.1. Poszczególne składniki diety a zespół jelita drażliwego 161 11.2.2. Etapy diety 171 11.2.3. Sposoby na obniżenie zawartości FODMAP w produktach 180 11.2.4. Eliminacja objawów zespołu jelita drażliwego 182 11.2.5. Terapie wspomagające i probiotyki 185 11.3. Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa 187 11.3.1. Różnicowanie chorób przed wykluczeniem glutenu z diety 187 11.3.2. Dieta bezglutenowa 194 11.3.3. Dieta a laktoza i kazeina 198 11.4. Dieta o niskim indeksie glikemicznym 199 11.5. Dieta wegetariańska 200 12. Suplementacja i jej rola w endometriozie 220 12.1. Witamina D₃ 220 12.2. Witamina K 224 12.3. Antyoksydanty 225 12.4. Kwasy tłuszczowe omega-3 228 13. Zioła – rola i zastosowanie 233 13.1. Zioła stosowane u osób z endometriozą 233 13.2. Fitoestrogeny 235 14. Ksenoestrogeny 244 14.1. Bisfenol A 245 14.2. Polibromowane etery difenylowe 246 14.3. Ftalany 246 14.4. Dioksyny i pestycydy 247 14.5. Ksenoestrogeny u osób z endometriozą 248 15. Produkty budzące największe wątpliwości 250 15.1. Kawa 250 15.2. Cukier i jego zamienniki 252 15.3. Kakao i czekolada 256 15.4. Warzywa krzyżowe 257 15.5. Produkty fermentowane 259 16. Niepłodność 263 17. Praktyczne porady 271 17.1. Jak radzić sobie z bólem 271 17.2. Rozmowa z lekarzem osteopatą i fizjoterapeutą dr n. med. Katarzyną Kulczyńską 273 Podsumowanie 279 Przykładowy trzydniowy jadłospis diety przeciwzapalnej 1800 kcal 283 Przykładowy trzydniowy jadłospis diety low-FODMAP 1800 kcal 289 Przykładowy trzydniowy jadłospis diety o niskim indeksie glikemicznym 1800 kcal 295 Przykładowy trzydniowy jadłospis diety z niską zawartością histaminy 1800 kcal 301 Przykładowy trzydniowy jadłospis diety wegetariańskiej 1800 kcal 306