Domowe kiszonki, które leczą
Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku.
W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.
- Kategorie:
- Zdjęcia: Ewa Sypnik-Pogorzelska
- Redakcja: Irmina Wala-Pęgierska, Justyna Mrowiec, Marcin Fabijański, Tomasz Zajbt
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-8151-244-2
- ISBN druku: 978-83-8151-243-5
- Liczba stron: 224
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Od Autorek Fermentacja i kiszenie Fermentacja mlekowa, czyli kiszenie Dobroczynne właściwości kiszonek Kiszonki – 12 zalet Probiotyki Prebiotyki Synbiotyki Mikrobiota Nie każdy może jeść kiszonki Kiszenie czas zacząć! Idealna zalewa Warunki beztlenowe Startery i pożywki Odpowiednie warunki otoczenia Kiedy coś poszło nie tak… Kiedy kiszonka jest gotowa? Sprzęty przydatne w kuchni PRZEPISY Burak ćwikłowy i botwinka Zakwas z buraków Kiszona botwinka Chłodnik z kiszonej botwinki z ogórkiem i koperkiem Zupa z kiszonej botwinki Koktajl z kiszonych buraków Cebula Cebulki kiszone Czerwona kiszona cebula w plastrach Tatar wołowy z kiszoną cebulą i ogórkiem Cukinia Minicukinie małosolne Kiszona cukinia – makaron Sałatka lunchowa z kiszonej cukinii, pomidorów i kurczaka Zupa krem z kiszonej cukinii Cytryna Kiszone cytryny Dip jogurtowo-ziołowy Tagine z kurczakiem i kiszonymi cytrynami Dynia Kiszona dynia Sałatka z kiszoną dynią Kasza z kiszoną dynią i szpinakiem Fasolka szparagowa i szparagi Kiszona fasolka szparagowa Szparagi małosolne – główki Omlet z awokado i kiszonymi szparagami Jabłka Kiszone jabłka Surówka z kiszonych jabłek Zupa krem z kiszonych jabłek Kalafior Kiszony kalafior Kiszony kalafior z buraczkami Sałatka z kiszonego kalafiora i jajka Kapusta Kiszona kapusta Kiszona kapusta z chili i ananasem Zupa z kiszoną kapustą i ziemniakami Kapuśniak z kiszonej i młodej kapusty Placuszki z kiszonej kapusty Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami Krokiety z kiszoną kapustą i suszonymi śliwkami Smażone rollsy z kiszoną kapustą Gołąbki z kaszą gryczaną zawijane w liście kiszonej kapusty Koktajl ze szpinakiem i sokiem z kiszonej kapusty Koktajl z kiszonej kapusty Koktajl z soku z kiszonej kapusty Koktajl z soku z kiszonej kapusty i kaszy jaglanej Kapusta kiszona w całości Zupa krem z kiszonej kapusty Kapusta czerwona Kiszona czerwona kapusta ze śliwkami Surówka z czerwonej kiszonej kapusty Zasmażana kiszona czerwona kapusta Sałatka z kiszonej kapusty i buraczków Kapusta pekińska Kimchi – koreańska kiszonka Zupa kimchi Placki kimchi Pierożki z kimchi Sos do pierożków z kimchi Marchew Kiszona marchew Marchew kiszona na słodko – wstążki Surówka z kiszonej marchwi Kanapki z awokado i kiszoną marchewką Spring rollsy z kiszoną marchewką i rzodkiewką Ogórek Ogórki małosolne Ogórki kiszone Zupa ogórkowa Wegańska zupa ogórkowa z soczewicą Zupa krem ogórkowo-szpinakowa Papryka Papryka kiszona Leczo wegańskie z kiszoną papryką Sałatka z kaszy gryczanej i kiszonej papryki Pomidory Kiszone pomidory Kiszone pomidorki koktajlowe Krem z kiszonych pomidorów Makaron z sosem z kiszonych pomidorów Makaron z łososiem i kiszonymi pomidorami Sałatka z kiszonych pomidorów Koktajl z kiszonych pomidorów Rzodkiewka Rzodkiewki kiszone Chłodnik z kiszonych rzodkiewek Burger wołowy z kiszonkami Sałatka z młodymi ziemniakami, kiszonymi rzodkiewkami i serem Biała rzodkiew Kiszona biała rzodkiew Kolorowa miska rozmaitości Seler korzeniowy Kiszony seler z kurkumą Śliwki Kiszone śliwki Miks kolorowych warzyw Miks kolorowych warzyw O Autorkach