Techniki pracy ze zwierzętami użytkowymi: bydło, świnie, owce, kozy
Publikacja przygotowana przez doświadczonych lekarzy weterynarii. Masz możliwość skorzystania z ich wieloletniego doświadczenia. W podręczniku znajdziesz niezbędne wiadomości, które z pewnością wykorzystasz w swojej praktyce zawodowej. · Uważna obserwacja chorego zwierzęcia: Na co zwracać uwagę? Kiedy powinien ci się włączyć dzwonek alarmowy? Jak interpretować wyniki? · Klasyczne kompetencje: techniki badania, drobne zabiegi chirurgiczne, pomoc porodowa i postępowanie w nagłych wypadkach. · Umiejętność racjonalnego prowadzenia opieki nad stadem: Dla specjalisty zajmującego się zwierzętami użytkowymi jest absolutną podstawą. Dzięki zawartym w książce wskazówkom i zaleceniom unikniesz pułapek i staniesz się prawdziwym fachowcem w opiece nad bydłem, świniami, owcami i kozami. A ponadto: sugestie dotyczące wyposażenia samochodu służbowego i wykorzystywanego sprzętu, rady na temat komunikacji z klientem oraz relacji ze współpracownikami i pracodawcą.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-5336-4
- ISBN druku: 978-83-200-5024-0
- Liczba stron: 360
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Przedmowa V 1. Przebieg pracy 1 1.1. Organizacja pracy 1 1.2. Przygotowanie do pracy 3 1.3. Relacje z hodowcą 6 1.4. Zbieranie wywiadu i prowadzenie rozmowy 9 1.5. Koszty leczenia 11 1.6. Obowiązki lekarza weterynarii 14 1.7. Relacje z kolegami 16 2. Badanie kliniczne 19 2.1. Badanie kliniczne bydła 19 2.2. Badanie kliniczne świń 35 2.3. Badanie kliniczne owiec i kóz 43 3. Pobieranie i wysyłka próbek do badań 49 3.1. Pobieranie krwi żylnej 49 3.2. Pozyskiwanie próbek mleka 55 3.3. Pobieranie próbek moczu 57 3.4. Wymaz z nosa i badanie popłuczyn z tchawicy 58 3.5. Badanie kału 61 3.6. Wysyłka próbek 61 4. Iniekcje i podawanie leków 63 4.1. Iniekcje podskórne 63 4.2. Iniekcje domięśniowe 66 4.3. Dootrzewnowe podawanie leków 70 4.4. Iniekcje dożylne 72 4.5. Infuzje 75 4.6. Doustne podawanie leków 78 4.7. Dowymieniowe podawanie leków 82 5. Zabiegi operacyjne 83 5.1. Planowanie i przygotowanie zabiegu operacyjnego 84 5.2. Anestezja 89 5.3. Materiały szewne i techniki szycia 96 5.4. Operacyjna repozycja trawieńca przemieszczonego na stronę lewą („metoda hanowerska”) 102 5.5. Operacyjna repozycja trawieńca przemieszczonego na stronę prawą 111 5.6. Amputacja ogona 114 5.7. Dekornizacja 116 5.8. Wewnętrzne uszkodzenia strzyków 119 5.9. Zewnętrzne uszkodzenia strzyków . 124 5.10. Nacinanie ropni 125 5.11. Kastracja bydła 126 5.12. Kastracja świń 130 5.13. Kastracja owiec i kóz 134 6. Rutynowe zabiegi 137 6.1. Szczepienia ochronne 137 6.2. Pasożyty zewnętrzne 149 6.3. Pasożyty wewnętrzne 153 6.4. Zapalenie wymienia (mastitis) 163 6.5. Choroby racic 175 6.6. Eutanazja 193 7. Nagłe wypadki 197 7.1. Podejście do nagłych wypadków w praktyce weterynaryjnej zwierząt użytkowych 197 7.2. Zaleganie – porażenie poporodowe (hipokalcemia) 199 7.3. Zaleganie – ogólnie 204 7.4. Zaleganie – hipokalcemia 206 7.5. Zaleganie – ketoza, acetonemia, zespół nadmiernej mobilizacji tłuszczu, ujemny bilans energetyczny 207 7.6. Zaleganie – tężyczka/tężyczka pastwiskowa 210 7.7. Zaleganie – błąd żywieniowy 213 7.8. Zaleganie – choroby układu ruchu 215 7.9. Zalegające cielę 218 7.10. Ostre mastitis 222 7.11. Wzdęcia i bóle morzyskowe – cielęta/jałowizna . 225 7.12. Wzdęcia i bóle morzyskowe – dorosłe bydło 229 7.13. Zaburzenia spowodowane połknięciem ciała obcego (niestrawność urazowa i urazowe zapalenie czepca) 233 7.14. Urazy . 235 7.15. Nagłe wypadki u owiec i kóz 237 8. Rozród – bydło 245 8.1. Badanie ginekologiczne 245 8.2. Rozpoznawanie ciąży 248 8.3. Postępowanie w stanach chorobowych macicy 251 8.4. Postępowanie w chorobach jajników 255 8.5. Nadzór nad płodnością stada 256 8.6. Sztuczne unasienienie 261 9. Rozród – świnie 271 9.1. Sztuczne unasienienie 271 9.2. Badanie potwierdzające ciążę 273 10. Pomoc porodowa 277 10.1. Prawidłowy poród 277 10.2. Poród patologiczny (trudny poród) 278 10.3. Cięcie cesarskie 288 10.4. Skręt macicy (torsio uteri) 295 10.5. Wypadnięcie macicy 297 10.6. Badanie poporodowe 302 10.7. Pomoc porodowa u świń 303 10.8. Pomoc porodowa u owiec i kóz 304 10.9. Cesarskie cięcie u owiec i kóz 306 11. Opieka nad młodymi zwierzętami 309 11.1. Cielę 309 11.2. Prosięta 314 11.3. Jagnięta i koźlęta 314 12. Formalności związane z rozpoczęciem praktyki zawodowej 317 12.1. Dokumenty 318 12.2. Poszukiwanie pracy 321 12.3. Rozmowa kwalifikacyjna 322 12.4. Umowa o pracę 324 12.5. Współpraca na zasadzie „wolnego strzelca” 326 12.6. Najważniejsze ubezpieczenia 327 12.7. Kształcenie podyplomowe i rozwój zawodowy 328 Skorowidz 331