Wzory jedzenia a struktura społeczna
Głównym celem tej książki jest analiza zwyczajów żywieniowych w Polsce. Interesujemy się tym, co, gdzie, kiedy, z kim i w jakich warunkach ludzie jedzą, z jakim nastawieniem spożywają codzienne posiłki. Czy nawyki żywieniowe odzwierciedlają istotne różnice i nierówności społeczne? Czy robotnicy i urzędnicy jadają to samo? Kto częściej chodzi do restauracji: inteligencja czy przedstawiciele biznesu? Czy obiad jada się w domu, czy w pracy? Podstawą naszych ustaleń są dane z ogólnopolskiego, reprezentatywnego badania zwyczajów żywieniowych.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7383-794-2
- ISBN druku: 978-83-7383-794-2
- Liczba stron: 256
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp 7 Rozdział 1. Tendencje we wzorach jedzenia 13 1.1. Stratyfikacja i reprodukcja wzorów jedzenia 13 1.2. Utowarowienie 17 1.3. Globalizacja 20 1.4. Indywidualizacja 22 1.5. Postfordyzm 24 1.6. Informalizacja 26 1.7. Stylizacja i nowoplemienność 28 1.8. Podsumowanie 30 Rozdział 2. Rytm jedzenia 32 2.1. Uchwycenie rytmu jedzenia 33 2.2. Liczba i rodzaj posiłkow 36 2.3. Stratyfikacja pod względem pory jedzenia 39 2.4. Rytm jedzenia posiłkow 44 2.5. Stratyfikacja czasu jedzenia 50 2.6. Wnioski 55 Rozdział 3. Co jedzą Polacy? 58 3.1. Składniki posiłkow 59 3.2. Śniadanie 64 3.3. Obiad 66 3.4. Kolacja 69 3.5. Stratyfikacja codziennych wyborow 70 3.6. Rożnice dotyczące unikania potraw 74 3.7. Stratyfikacja doświadczeń kulinarnych 79 3.8. Stratyfikacja potraw 85 3.9. Wnioski 94 Aneks 96 Rozdział 4. Picie napojow 98 4.1. Wybory picia napojow ogołem 99 4.2. Stratyfikacja wzorow picia 102 4.3. Wnioski 116 Rozdział 5. Gdzie i z kim? 118 5.1. Miejsca jedzenia poza domem 119 5.2. Gdzie się jada 121 5.3. Stratyfikacja: inteligencja rzadziej je w domu 126 5.4. Stratyfikacja pod względem wyboru miejsca jedzenia 132 5.5. Z kim 136 5.6. Stratyfikacja – z kim 142 5.7. Wpływ poziomu wykształcenia, wieku i płci 147 5.8. Podsumowanie 149 Rozdział 6. Co ludzie robią w trakcie jedzenia? 151 6.1. Czynności towarzyszące jedzeniu 152 6.2. Czynności towarzyszące posiłkowi a przynależność społeczno- -zawodowa i inne czynniki 162 6.3. Samo jedzenie 166 6.4. Podsumowanie 167 Aneks 169 Rozdział 7. Preferencje kulinarne 178 7.1. Nowość i tradycja 180 7.2. Wiedza kulinarna 188 7.3. Oszczędność i ekstrawagancja 191 7.4. Zdrowie i przyjemność 198 7.5. Wnioski 202 Rozdział 8. Wzory jedzenia i płeć 205 8.1. Żywienie i troska – codzienne gotowanie 206 8.2. Zainteresowania kulinarne 211 8.3. Oszczędność i ekstrawagancja 214 8.4. Innowacyjność i prozdrowotność 216 8.5. Jedzenie „kobiece” i „męskie” 221 8.6. Wnioski 226 Zakończenie 228 Aneks metodologiczny 233 Budowa kwestionariusza 233 Schemat doboru proby 237 Realizacja badania 239 Operacjonalizacja zmiennych 242 Literatura 246 Noty o autorach 254