Informacja o cookies
Strona ksiegarnia.pwn.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych. Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach. Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Podręczniki akademickie »
MENU


Wzory jedzenia a struktura społeczna(eBook)

0.00  [ 0 ocen ]
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły »
  • Wydanie: Warszawa, 1, 2015

  • Autor: Dariusz Przybysz, Henryk Domański, Justyna Straczuk, Zbigniew Karpiński

  • Wydawca: Scholar

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Cena detaliczna: 30,00 zł
27,00
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 3,00 zł
Dodaj do schowka
Wysyłka: online

Wzory jedzenia a struktura społeczna

Głównym celem tej książki jest analiza zwyczajów żywieniowych w Polsce. Interesujemy się tym, co, gdzie, kiedy, z kim i w jakich warunkach ludzie jedzą, z jakim nastawieniem spożywają codzienne posiłki. Czy nawyki żywieniowe odzwierciedlają istotne różnice i nierówności społeczne? Czy robotnicy i urzędnicy jadają to samo? Kto częściej chodzi do restauracji: inteligencja czy przedstawiciele biznesu? Czy obiad jada się w domu, czy w pracy? Podstawą naszych ustaleń są dane z ogólnopolskiego, reprezentatywnego badania zwyczajów żywieniowych.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp   7
Rozdział 1. Tendencje we wzorach jedzenia  13
1.1. Stratyfikacja i reprodukcja wzorów jedzenia  13
1.2. Utowarowienie  17
1.3. Globalizacja   20
1.4. Indywidualizacja  22
1.5. Postfordyzm  24
1.6. Informalizacja   26
1.7. Stylizacja i nowoplemienność   28
1.8. Podsumowanie   30
Rozdział 2. Rytm jedzenia  32
2.1. Uchwycenie rytmu jedzenia   33
2.2. Liczba i rodzaj posiłkow  36
2.3. Stratyfikacja pod względem pory jedzenia   39
2.4. Rytm jedzenia posiłkow  44
2.5. Stratyfikacja czasu jedzenia  50
2.6. Wnioski  55
Rozdział 3. Co jedzą Polacy?  58
3.1. Składniki posiłkow   59
3.2. Śniadanie  64
3.3. Obiad  66
3.4. Kolacja  69
3.5. Stratyfikacja codziennych wyborow  70
3.6. Rożnice dotyczące unikania potraw  74
3.7. Stratyfikacja doświadczeń kulinarnych  79
3.8. Stratyfikacja potraw  85
3.9. Wnioski  94
Aneks  96
Rozdział 4. Picie napojow  98
4.1. Wybory picia napojow ogołem  99
4.2. Stratyfikacja wzorow picia  102
4.3. Wnioski 116
Rozdział 5. Gdzie i z kim?  118
5.1. Miejsca jedzenia poza domem  119
5.2. Gdzie się jada  121
5.3. Stratyfikacja: inteligencja rzadziej je w domu  126
5.4. Stratyfikacja pod względem wyboru miejsca jedzenia  132
5.5. Z kim  136
5.6. Stratyfikacja – z kim  142
5.7. Wpływ poziomu wykształcenia, wieku i płci 147
5.8. Podsumowanie 149
Rozdział 6. Co ludzie robią w trakcie jedzenia?  151
6.1. Czynności towarzyszące jedzeniu  152
6.2. Czynności towarzyszące posiłkowi a przynależność społeczno-
-zawodowa i inne czynniki  162
6.3. Samo jedzenie  166
6.4. Podsumowanie  167
Aneks  169
Rozdział 7. Preferencje kulinarne  178
7.1. Nowość i tradycja  180
7.2. Wiedza kulinarna  188
7.3. Oszczędność i ekstrawagancja  191
7.4. Zdrowie i przyjemność  198
7.5. Wnioski  202
Rozdział 8. Wzory jedzenia i płeć  205
8.1. Żywienie i troska – codzienne gotowanie  206
8.2. Zainteresowania kulinarne  211
8.3. Oszczędność i ekstrawagancja  214
8.4. Innowacyjność i prozdrowotność  216
8.5. Jedzenie „kobiece” i „męskie”  221
8.6. Wnioski  226
Zakończenie  228
Aneks metodologiczny  233
Budowa kwestionariusza  233
Schemat doboru proby  237
Realizacja badania  239
Operacjonalizacja zmiennych  242
Literatura  246
Noty o autorach  254
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Inni Klienci oglądali również

99,00 zł

Ochrona praw lokatorów. Dodatki mieszkaniowe. Komentarz. Wzory pozwów

Tematyka publikacji dotyczy dużej liczby osób, które korzystają z mieszkań na podstawie umowy najmu, w tym tzw. najmu okazjonalnego, oraz ze spółdzielczych praw do lokali.
30,00 zł

Efektowność ekonomiczna i adekwatność społeczna w wyborach gospodarczych

„Monografia pt. „Efektowność ekonomiczna i adekwatność społeczna w wyborach gospodarczych” pod redakcją naukową: Andrzeja Czyżewskiego i Dariusza Czakowskiego stanowi zbiór opracowań, będących pokłosiem prac uczestników ...
28,00 zł

Nowe wyzwania archiwów. Komunikacja społeczna i public relations

Archiwa, mimo że silnie osadzone w tradycji, muszą wybiegać w przyszłość, przewidywać, planować i bez wątpienia czerpać z nowoczesności po to, by ciągle się rozwijać. Każda dekada stawia przed nimi nowe wyzwania. Współcześnie muszą się zmierzyć ...
39,00 zł

Determinanty struktury kapitałowej przedsiębiorstwa

Każde przedsiębiorstwo dąży do maksymalizacji rynkowej wartości dla właścicieli. Jednym ze sposobów jest pozyskanie odpowiednich źródeł finansowania i nadanie im właściwej formy kapitałowej. Celem pracy jest ocena siły i kierunku wpływu w...
11,70 zł

Gilles Deleuze Struktury maszyny kreacje

Gilles Deleuze. Struktury - Maszyny - Kreacje to pierwsza w języku polskim próba całościowej wykładni myśli Deleuzjańskiej. Autor Różnicy i powtórzenia jawi się tu jako twórca nowej filozofii przyrody i radykalnej myśli społ...
3,50 zł

20 lat transformacji w aspekcie regionalnym - 01 Koncepcja klasy społecznej P. Bourdieu — propozycja metodologiczna dla badania zmieniającej się struktury społecznej regionu starego przemysłu

Zbiór artykułów dotyczących społecznych problemów i przeobrażeń Śląska – jego polskiej i czeskiej części – w okresie transformacji systemowej. Przedstawiono zarówno zmiany świadomościowe, jak i gospodarcze. Ukaza...
2,00 zł

Gatunki mowy i ich ewolucja. T. 4: Gatunek a komunikacja społeczna - 02 Interakcyjny model relacji gatunku i dyskursu w przestrzeni komunikacyjnej

Tom IV kontynuuje genologiczną tradycję badań, tym razem ze szczególnym uwzględnieniem związków, jakie istnieją między gatunkowym zróżnicowaniem uniwersum mowy a formami komunikacji społecznej – dziś i w dawnej Polsce. Autorz...
24,00 zł

Mniejszości religijne w Polsce. Geneza, struktury przestrzenne, tło etniczne

(...) jest to pierwsze na gruncie geografii polskiej książkowe opracowanie (...) wszechstronnie prezentujące złożoną problematykę geografii religii w naszym kraju, w szerszym zresztą, uniwersalnym kontekście. Cechuje je ponadto ujęcie problemowe, dalek...

Morfologiczne przekształcenia przestrzeni miejskiej Katowic - 03 Struktura morfologiczna Katowic

Monografia w sposób syntetyczny przedstawia ewolucję przestrzeni miejskiej Katowic, we współczesnych granicach miasta, od momentu powstania w jej obrębie pierwszych jednostek osadniczych (XIII w.) po wiek XXI. Jest to praca geograficzna, ...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!