MENU

Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem

(eBook)
2.67  [ 3 oceny ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Warszawa, 2013

  • Seria / cykl: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji

  • Autor: Adam Hamrol, Piotr Grudowski, Zofia Zymonik

  • Wydawca: PWE

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 44,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 33,68 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

37,72
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem

Podręcznik obejmuje wiedzę o zarządzaniu jakością produkcji i bezpieczeństwem produktu. Autorzy przedstawili: historię, filozofię i istotę jakości; pomiar i ocenę jakości; środowisko i zasady zarządzania jakością; normalizację (system zarządzania jakością według norm ISO serii 9000); systemy oceny zgodności (bezpieczeństwa produktu); samoocenę organizacji; koszty jakości; metody i narzędzia wspomagające zarządzanie jakością; metody kontroli i sterowania procesami; metodyki doskonalenia jakości; system zarządzania środowiskowego; system zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy; integrację normatywnych systemów zarządzania; projektowanie strategii przedsiębiorstwa z uwzględnieniem jakości, środowiska oraz bezpieczeństwa i higieny pracy; kierunki rozwoju zarządzania jakością i bezpieczeństwem. Podręcznik uzupełniają liczne przykłady i zestawy pytań kontrolnych wspomagające przyswajanie wiedzy.

Podręcznik jest przeznaczony dla studentów uczelni technicznych na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp

 

Rozdział 1. Historia, filozofia, istota jakości 
1.1. Historia i istota jakości 
1.1.1. Wprowadzenie 
1.1.2. Jakość w prehistorii i początkach cywilizacji 
1.1.3. Filozoficzny wkład starożytności do zarządzania jakością 
1.1.4. Średniowieczne organizacje cechowe jako pierwsza generacja zarządzania jakością 
1.1.5. Jakość w masowej produkcji epoki industrializacji 
1.1.6. Eksperymenty w obszarze jakości w amerykańskiej telefonizacji 
1.1.7. Japońska rewolucja jakości 
1.1.8. Jakość w erze wiedzy i informacji 
1.1.9. Kształtowanie się filozofii TQM 
1.2. Terminologia związana z jakością 
1.3. Koncepcje zarządzania jakością 
1.3.1. Triada J.M. Jurana 
1.3.2. 14 zasad E.W. Deminga 
1.3.3. Absoluty jakości Ph.B. Crosby’ego 
1.3.4. Odporność wyrobu na zakłócenia G. Taguchi 
1.3.5. Marnotrawstwo zasobów T. Ohno 
1.4. Znaczenie zarządzania jakością w przedsiębiorstwie 
1.4.1. Jakość jako konieczność w konkurowaniu 
1.4.2. Jakość w tworzeniu wartości dla klienta 
1.4.3. Macierzowy model przepływu błędów (niezgodności z wymaganiami jakościowymi) w procesach przedsiębiorstwa 
1.5. Jakość w cyklu życia wyrobu 
1.5.1. Integracja jakości i marketingu w działalności przedsiębiorstwa 
1.5.2. Rodzaje błędów (niezgodności) w cyklu życia wyrobu 
1.5.3. Odpowiedzialność producenta za jakość i bezpieczeństwo produktu 
Pytania kontrolne

 

Rozdział 2. Pomiar i ocena jakości 
2.1. Podstawowe pojęcia 
2.2. Jakość produktu a jakość procesu 
2.3. Pomiar i ocena jakości przez klienta 
2.4. Jakość w procesach realizacji produktu 
Pytania kontrolne

 

Rozdział 3. Zasady zarządzania jakością 
3.1. Orientacja na klienta 
3.2. Przywództwo 
3.3. Zaangażowanie ludzi 
3.4. Podejście procesowe 
3.5. Podejście systemowe do zarządzania 
3.6. Ciągłe doskonalenie 
3.7. Podejmowanie decyzji na podstawie faktów 
3.8. Wzajemnie korzystne powiązania z dostawcami 
Pytania kontrolne

 

Rozdział 4. Normalizacja 
4.1. Geneza, znaczenie i cele normalizacji 
4.2. Pojęcie normy i normalizacji 
4.3. Normy a przepisy prawne 
4.4. Powoływanie się na normy 
4.5. Korzyści z normalizacji 
4.6. Etapy rozwoju normalizacji 
4.7. Szczeble normalizacji 
4.7.1. Normalizacja międzynarodowa 
4.7.2. Normalizacja regionalna 
4.7.3. Normalizacja krajowa 
4.8. Normy i wymagania wyznaczające standardy systemów zarządzania jakością 
4.8.1. Przesłanki zainteresowania systemowymi normami jakości i ich ewolucja 
4.8.2. Projakościowe rozwiązania systemowe w przemysłach militarnym i nuklearnym USA 
4.8.3. Adaptacja amerykańskich norm militarnych w przemyśle cywilnym Wielkiej Brytanii 
4.8.4. Powody powstania międzynarodowych norm ISO serii 9000 
4.9. Normy ISO serii 9000 w kolejnych nowelizacjach . 
4.9.1. Pierwsze wydanie norm z 1987 roku 
4.9.2. Pierwsza nowelizacja norm w 1994 roku 
4.9.3. Druga nowelizacja norm w 2000 roku 
4.9.4. Trzecia nowelizacja norm w 2008 roku 
4.10. Norma modelowa ISO 9001:2008 
4.10.1. Wprowadzenie — postanowienia ogólne, podejście procesowe, powiązania z normą ISO 9004, kompatybilność z innymi systemami zarządzania 
4.10.2. Systemy zarządzania jakością — wymagania 
4.10.3. System zarządzania jakością 
4.10.4. Odpowiedzialność kierownictwa 
4.10.5. Zarządzanie zasobami 
4.10.6. Realizacja wyrobu 
4.10.7. Pomiary, analiza i doskonalenie 
4.11. Korzyści i utrudnienia w procesie wdrażania i stosowania systemu zarządzania jakością 
4.12. Certyfikowanie systemów zarządzania jakością 
Pytania kontrolne

 

Rozdział 5. Systemy oceny zgodności (bezpieczeństwo produktu) 
5.1. Przesłanki oceny zgodności 
5.2. Zapewnienie bezpieczeństwa użytkowania wyrobów 
5.2.1. Europejski model rozwiązań projakościowych 
5.2.2. Obszary regulowany i nieregulowany 
5.3. Dyrektywy starego podejścia 
5.4. Nowe podejście do harmonizacji i normalizacji technicznej 
5.5. Globalne podejście 
5.6. Oznakowanie CE 
5.6.1. Kryteria związane ze stosowaniem oznakowania CE 
5.6.2. Moduły oceny zgodności 
5.6.3. Procedury oceny zgodności 
5.7. Regulacje prawne dotyczące bezpieczeństwa produktów 
5.7.1. Ogólne bezpieczeństwo produktów 
5.7.2. Odpowiedzialność za produkt niebezpieczny 
Pytania kontrolne

 

Rozdział 6. Samoocena — modele nagród jakości 
6.1. Istota i funkcje samooceny 
6.2. Japońska Nagroda Jakości im. E.W. Deminga (The Deming Prize) 
6.3. Narodowa Nagroda Jakości im. M. Baldrige’a (The Malcolm Baldrige National Quality Award) 
6.4. Nagroda EFQM za Doskonałość (The EFQM Excellence Award) 
6.4.1. Założenia 
6.4.2. Zasady 
6.4.3. Kryteria Modelu Doskonałości EFQM oparte na metodzie RADAR 
6.4.4. Kategorie przyznawania nagród 
6.5. Model Doskonalenia Zarządzania Polskiej Nagrody Jakości 
6.5.1. Kryteria i wartości w modelu oceny 
6.5.2. Rozwinięcie kryteriów w moduły i elementy 
6.5.3. Regulamin i terminarz konkursu 
6.5.4. Regionalne Nagrody Jakości 
6.5.5. Bariery wdrażania koncepcji TQM w polskich organizacjach (na podstawie wyników kolejnych edycji konkursu) 
6.6. Kierunki rozwoju w ocenie konkursowej 
Pytania kontrolne

 

Rozdział 7. Koszty jakości 
7.1. Znaczenie kosztów jakości w przedsiębiorstwie 
7.2. Pojęcie i istota kosztów jakości 
7.3. Koszty jakości w koncepcjach wybranych autorytetów z dziedziny zarządzania jakością 
7.3.1. Koncepcja akceptowalnego poziomu wadliwości J.M. Jurana 
7.3.2. Koncepcja kosztów jakości w cyklu życia produktu A.V. Feigenbauma 
7.3.3. Koncepcja zero defects Ph.B. Crosby’ego 
7.3.4. Koncepcja społecznych strat jakości G. Taguchi 
7.4. Modele strukturalne kosztów jakości 
7.4.1. Model A.V. Feigenbauma 
7.4.2. Model ASQC 
7.4.3. Modele w normie BS 6143 
7.4.4. Model J. Banka 
7.4.5. Modele ISO 9004-1 i ISO 9004-3 
7.4.6. Inne modele 
7.5. Rachunek kosztów jakości 
7.5.1. Istota rachunku kosztów jakości 
7.5.2. Pozyskiwanie informacji o kosztach jakości 
7.5.3. Ewidencjonowanie kosztów jakości 
7.6. Analizowanie kosztów jakości 
7.6.1. Istota analizy kosztów jakości 
7.6.2. Modele ekonomiczne J.M. Jurana i A.M. Schneidermana 
7.6.3. Mierniki kosztów jakości 
7.6.4. Sprawozdania o kształtowaniu się kosztów jakości 
7.7. Wykorzystanie informacji o kosztach jakości w procesach decyzyjnych 
7.8. Bariery i utrudnienia w zarządzaniu kosztami jakości 
7.9. Kierunki rozwoju zarządzania kosztami jakości 
Pytania kontrolne

 

Rozdział 8. Metody i narzędzia wspomagające zarządzanie jakością 
8.1. Klasyfikacja i zastosowanie narzędzi i metod 
8.2. Klasyczne narzędzia zarządzania jakością 
8.2.1. Schemat blokowy (diagram przepływu) 
8.2.2. Diagram Ishikawy 
8.2.3. Diagram Pareto 
8.2.4. Arkusz kontrolny 
8.2.5. Diagramy macierzowe 
8.3. Narzędzia statystyczne 
8.3.1. Wskaźniki zdolności jakościowej procesu 
8.3.2. Karty kontrolne procesu 
8.3.2.1. Idea karty kontrolnej 
8.3.2.2. Klasyfikacja kart kontrolnych 
8.3.2.3. Projektowanie i prowadzenie karty kontrolnej 
8.4. Metody stosowane w projektowaniu 
8.4.1. Metoda QFD (Quality Function Deployment) 
8.4.2. Metoda FMEA (Failure Mode and Effect Analysis) 
8.4.3. Metoda DoE (Design of Experiments) 
Pytania kontrolne

 

Rozdział 9. Kontrola, sterowanie i doskonalenie jakości 
9.1. Kontrola, sterowanie i doskonalenie 
9.2. Kontrola 
9.2.1. Znaczenie kontroli 
9.2.2. Planowanie kontroli 
9.2.3. Statystyczna kontrola odbiorcza 
9.2.4. Statystyczne sterowanie procesem 
9.3. Ciągłe doskonalenie 
9.3.1. Cykl doskonalenia E.W. Deminga 
9.3.2. Cykl doskonalenia six sigma 
Pytania kontrolne

 

Rozdział 10. System zarządzania środowiskowego 
10.1. Geneza systemu zarządzania środowiskowego 
10.2. Normy ISO serii 14000 
10.3. Struktura i interpretacja wymagań normy ISO 14001 
10.3.1. Polityka środowiskowa 
10.3.2. Planowanie 
10.3.2.1. Aspekty środowiskowe (pkt 4.3.1) 
10.3.2.2. Wymagania prawne i inne (pkt 4.3.2) 
10.3.2.3. Cele, zadania, programy (pkt 4.3.3) 
10.3.3. Wdrażanie i funkcjonowanie 
10.3.3.1. Zasoby, role, odpowiedzialność i uprawnienia (pkt 4.4.1) 
10.3.3.2. Kompetencje, szkolenie i świadomość (pkt 4.4.2) 
10.3.3.3. Komunikacja (pkt 4.4.3) 
10.3.3.4. Dokumentacja (pkt 4.4.4) 
10.3.3.5. Nadzór nad dokumentami (pkt 4.4.5) 
10.3.3.6. Sterowanie operacyjne (pkt 4.4.6) 
10.3.3.7. Gotowość i reagowanie na awarie (pkt 4.4.7) 
10.3.4. Sprawdzanie 
10.3.4.1. Monitorowanie i pomiary (pkt 4.5.1) 
10.3.4.2. Ocena zgodności (pkt 4.5.2) 
10.3.4.3. Niezgodności, działania korygujące i zapobiegawcze (pkt 4.5.3) 
10.3.4.4. Nadzór nad zapisami (pkt 4.5.4) 
10.3.4.5. Audit wewnętrzny (pkt 4.5.5) 
10.3.5. Przegląd zarządzania środowiskowego 
10.4. Norma ISO 14004 
10.5. System EMAS a system zarządzania środowiskowego według normy ISO 14001 
10.6. Wdrażanie systemu zarządzania środowiskowego 
10.6.1. Faza wstępna 
10.6.1.1. Decyzja zarządu 
10.6.1.2. Przygotowanie projektu 
10.6.1.3. Formułowanie polityki środowiskowej 
10.6.1.4. Przeprowadzanie analizy oddziaływań środowiskowych i ocena sytuacji środowiskowej 
10.6.1.5. Analiza istniejących elementów zarządzania środowiskowego 
10.6.2. Faza tworzenia systemu zarządzania środowiskowego 
10.6.2.1. Weryfikacja polityki środowiskowej 
10.6.2.2. Ustalenie celów środowiskowych 
10.6.2.3. Opracowanie programu środowiskowego 
10.6.2.4. Przeprowadzenie zmian organizacyjnych 
10.6.2.5. Przeprowadzenie działań technicznych 
10.6.2.6. Dokumentacja systemu 
10.6.2.7. Przeprowadzenie auditu systemu 
Pytania kontrolne

 

Rozdział 11. System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy 
11.1. Geneza systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy 
11.2. Dokumenty dotyczące systemowego zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy 
11.3. Wymagania normy PN-N-18001 
11.3.1. Zaangażowanie naczelnego kierownictwa oraz polityka bezpieczeństwa i higieny pracy 
11.3.1.1. Zaangażowanie naczelnego kierownictwa 
11.3.1.2. Polityka bezpieczeństwa i higieny pracy 
11.3.1.3. Współudział pracowników 
11.3.2. Planowanie 
11.3.2.1. Wymagania ogólne 
11.3.2.2. Wymagania prawne i inne (pkt 4.3.2) 
11.3.2.3. Cele ogólne i szczegółowe (pkt 4.3.3) 
11.3.2.4. Planowanie działań (pkt 4.3.4) 
11.3.3. Wdrażanie i funkcjonowanie 
11.3.3.1. Struktura, odpowiedzialność i uprawnienia (pkt 4.4.1) 
11.3.3.2. Zapewnienie zasobów (pkt 4.4.2) 
11.3.3.3. Szkolenie, świadomość, kompetencje i motywacja (pkt 4.4.3) 
11.3.3.4. Komunikowanie się (pkt 4.4.4) 
11.3.3.5. Dokumentacja systemu zarządzania bhp (pkt 4.4.5) 
11.3.3.6. Zarządzanie ryzykiem zawodowym (pkt 4.4.6) 
11.3.3.7. Organizowanie prac i działań związanych ze znaczącymi zagrożeniami (pkt 4.4.7) 
11.3.3.8. Zapobieganie, gotowość i reagowanie na wypadki przy pracy i poważne awarie (pkt 4.4.8) 
11.3.3.9. Zakupy (pkt 4.4.9) 
11.3.3.10. Podwykonawstwo (pkt 4.4.10) 
11.3.4. Sprawdzanie oraz działania korygujące i zapobiegawcze 
11.3.4.1. Monitorowanie (pkt 4.5.1) 
11.3.4.2. Badanie wypadków przy pracy, chorób zawodowych i zdarzeń potencjalnie wypadkowych (pkt 4.5.2) 
11.3.4.3. Auditowanie (pkt 4.5.3) 
11.3.4.4. Niezgodności oraz działania korygujące i zapobiegawcze (pkt 4.5.4) 
11.3.5. Przegląd zarządzania 
11.3.6. Ciągłe doskonalenie 
11.4. Wykorzystanie innych norm dotyczących systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy 
Pytania kontrolne

 

Rozdział 12. Integracja normatywnych systemów zarządzania 
12.1. Cechy wspólne i różnice najważniejszych normatywnych systemów zarządzania 
12.2. Problemy związane z integracją normatywnych systemów zarządzania 
12.3. Zalety zintegrowanego systemu zarządzania 
Pytania kontrolne

 

Rozdział 13. Projektowanie strategii przedsiębiorstwa z uwzględnieniem jakości, środowiska oraz bezpieczeństwa i higieny pracy 
13.1. Orientacja procesowa jako podstawa projektowania strategii przedsiębiorstwa 
13.2. Identyfikacja kluczowych procesów z punktu widzenia jakości, środowiska i bhp oraz ich związek ze strategią przedsiębiorstwa 
13.3. Projektowanie strategii z uwzględnieniem różnych aspektów działalności przedsiębiorstwa a skuteczność normatywnych systemów zarządzania 
Pytania kontrolne

 

Słownik ważniejszych pojęć

 

Bibliografia

 

Indeks
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Inni Klienci oglądali również

18,06 zł
21,00 zł

Zarządzanie lokalnymi projektami rozwojowymi

W pracy jako podstawową rozwinięto tezę dotyczącą możliwości i warunków zastosowania metod zarządzania projektami w polskich warunkach społeczno-gospodarczych. Jej celem jest opracowanie modelu zarządzania lokalnymi przedsięwzięciami rozwojowymi...
22,36 zł
26,00 zł

Systemy zarządzania jakością w procesie lokalizacji i pozyskiwania wiedzy w organizacjach wytwarzających oprogramowanie

W pracy podjęto starania zmierzające do wskazania sposobu lokalizowania i pozyskiwania wiedzy w organizacjach wytwarzających oprogramowanie i stosujących systemy zarządzania jakością. Jest to uzasadnione możliwościami czasowymi autora i respondent&oacu...
41,25 zł
55,00 zł

Zarządzanie reputacją przedsiębiorstwa. Budowa i odbudowa zaufania interesariuszy

Reputacja jest uważana za jeden z najcenniejszych zasobów współczesnego przedsiębiorstwa, stanowiący źródło długotrwałej przewagi konkurencyjnej oraz jego wartości rynkowej. Reputacja jest to ocena przedsiębiorstwa i jego działalno...
49,06 zł
58,40 zł

Zarządzanie. Jak zarządzać i być zarządzanym

Zarządzanie jest wszechobecnym elementem życia społecznego, a jednocześnie dziedziną nauki wymagającą wiedzy z różnych jej obszarów. Przenikanie się tych obszarów i relacje między nimi stanowią istotny element Zarządzania. Ponadto ...
25,19 zł
27,99 zł

Wybrane aspekty badawcze. Gospodarka, Zarządzanie, Innowacje TOM I

Monografia jest efektem badań wielu autorów z różnych ośrodków akademickich w obszarze nauk ekonomicznych i szeroko pojętych innowacji. Stanowi zarówno teoretyczne, jak i praktyczne odniesienie do problematyki nauk ekonomicz...
28,08 zł
31,20 zł

Zarządzanie organizacją XXI wieku Innowacje – Gospodarka – Społeczeństwo

Monografia „Zarządzanie organizacją XXI wieku” jest efektem aktualnych badań wielu autorów z różnych ośrodków akademickich, których głównym celem w przedstawionych rozdziałach jest dostarczenie metod i por...
32,21 zł
33,90 zł

Samo Sedno - Zarządzanie projektami krok po kroku

Zdobądź wiedzę, dzięki której każdy twój projekt będzie efektywny! Dowiedz się, jak dobierać sposób działania specjalnie do swoich potrzeb. Poznaj wypróbowane sposoby na skuteczne wyznaczanie celów, zarządzanie...
29,70 zł
33,00 zł

Zarządzanie zasobami ludzkimi Refleksje teoretyczne kwestie praktyczne

„(…) ZZL stanowi fragment zarządzania i działalności biznesowej. Jest zanurzone w konkretnych społecznościach, kulturach, społeczeństwie i hi-storii. Zwraca na to uwagę wielu autorów w tej książce (…).Ważny jest pro-fesjonali...
38,70 zł
45,00 zł

Innowacyjne zarządzanie wiedzą

Każdy z nas zarządza wiedzą, ale może robić to lepiej i czerpać z tego więcej profitów. Ten podręcznik uczy, jak zwiększać efektywność funkcjonowania organizacji poprzez wykorzystanie filozofii, technik i narzędzi zarządzania wiedzą.

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!