Ciasta i desery dla diabetyków
Bycie diabetykiem nie oznacza, że musisz całkowicie zrezygnować z deserów. Odrobina słodkiej przyjemności nie zaszkodzi – pod warunkiem, że wiesz, jak przygotować deser o niskim indeksie glikemicznym, odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych i niezbyt kaloryczny. W to kulinarne szkolenie zabiera Cię doświadczona dietetyczka.
W książce znajdziesz:
120 przepisów na desery na ciepło i zimno, ciasta i ciasteczka, lody, koktajle, musy i placki,
wyliczoną kaloryczność każdej potrawy, a także ilość wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,
praktyczne wskazówki, czym zastąpić cukier,
porady kulinarne dotyczące żywienia diabetyków,
tabele miar i wag najpopularniejszych produktów.
Agata Lewandowska – dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książki Polska kuchnia bezglutenowa. Od kilku lat pracuje w warszawskiej Poradni Dietetycznej Dietosfera
- Kategorie:
- Redakcja: Anna Nieporęcka, Grażyna Jędrzejec, Irmina Wala-Pęgierska, Justyna Mrowiec, Marcin Fabijański, Tomasz Zajbt
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7773-802-3
- ISBN druku: 978-83-7773-651-7
- Liczba stron: 160
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
WSTĘP Składniki pokarmowe w diecie diabetyka Indeks glikemiczny produktów i potraw Czym zastąpić cukier? Czym zastępować cukier w przepisach? PRZEPISY Koktajle Czerwony koktajl z owoców lata Fioletowy koktajl z owoców leśnych Koktajl z buraków i jabłek Koktajl zielony Koktajl żółty Koktajl nektarynkowy Koktajl wzmacniający Czerwony koktajl orzeźwiający z selerem naciowym Koktajl arbuzowy Aksamitny koktajl jarmużowy Zimowy koktajl z pieczonym burakiem Energetyczny koktajl Koktajl tropikalny Owocowe desery na ciepło Omlet jabłkowy Jaglana zapiekanka jabłkowa Placek twarogowy z owocami Deser twarogowy z duszonymi śliwkami Kisiel pomarańczowy Gruszki zapiekane z orzechami Pieczone jabłka z powidłami Owocowe szaszłyki Śliwki pod kruszonką Zapiekanka z białego sera z jabłkiem Jesienne owoce z orzechową kruszonką Komosa z owocami Jabłka pod chmurką Pęczak z karmelizowanymi owocami Ryż z sosem truskawkowym Placek bananowy „Tort” jaglany z malinami Czekoladowa owsianka Ryż z owocami Jaglanka ze śliwkami i migdałami Omlet jabłkowy z rodzynkami Placuszki i naleśniki Gryczane placuszki z malinami Jabłkowe placuszki owsiane z piekarnika Placki owsiane z bakaliami Placuszki twarogowe z sosem owocowym Naleśniki biszkoptowe Jesienne placuszki jaglane z powidłami Gofry z mąki pełnoziarnistej Naleśniki pełnoziarniste z jabłkami Placki waniliowe z białego sera Desery na zimno Kakaowy budyń jaglany Jaglany mus z jagodami Zielony sorbet Biały krem z konfiturą Kakaowe pucharki z truskawkami Bananowy krem jaglany Krem z mango Zielony mus z pomarańczą Lody jogurtowe Lody truskawkowe Jesienny serek z żółtym sosem Aromatyczny deser truskawkowy Krem z owocami egzotycznymi Mus z moreli Serek z bananem Jogurt z owocami egzotycznymi Deser jogurtowy z mango Malinowo-migdałowy deser chia Owocowy pudding z nasionami chia Owocowy sernik na zimno Kakaowo-bananowy krem do pieczywa Sernik w szklance Deser z owocami morwy białej Zielony mus szpinakowo-jabłkowy Sałatki owocowe Sałatka z ananasa i bazylii Sałatka z melona Sałatka truskawkowa z pistacjami Sałatka z owoców lata Sałatka multiwitaminowa Ciastka i ciasteczka Ciasteczka owsiane z sezamem Jaglane kokosanki Bakaliowe przysmaki z czekoladą Ciasteczka wieloziarniste Bananowe ciasteczka z orzechami Ciasteczka z komosy ryżowej Błyskawiczne ciasteczka bananowo-orzechowe Ciasta i babeczki Babeczki marchewkowo-kokosowe Kakaowe muffinki Fasolowe ciasto z czekoladą Sernik jaglany z ananasem Ciasto z jabłkiem Muffiny jabłkowo-orzechowe Sernik na ciepło ze śliwkami Czekoladowiec z kaszy Czekoladowe babeczki z buraków Czekoladowe kwadraty z buraków Gryczane muffinki mocno czekoladowe Ciasto korzenne z polewą czekoladową Desery na specjalne okazje Jaglane kulki kokosowe Świąteczne babeczki Pierniczki z mąki żytniej Prosty sernik z malinami i orzechami Fasolowy piernikowiec Ciasto amarantusowo-gryczane z czekoladą Wielkanocny torcik szpinakowy Pascha z rodzynkami Czekoladowe kwadraty z orzechami Kruche pierniczki Suflet z jabłek Krucha tarta z jabłkami Słone przekąski i wypieki wytrawne Kuleczki serowe z przyprawami Frittata Wytrawne muffiny Chipsy warzywne Chipsy z jarmużu Placki ze szpinakiem Placuszki warzywno-jaglane Słone paluszki Ziołowe krakersy Szpinakowe muffinki Otrębowe babeczki Placki dyniowe Pikantne placki z cukinii Gryczane babeczki Frytki z selera Tabela przybliżonych miar i wag Bibliografia Dietosfera