MENU

Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce. Ocena, uwarunkowania, rozwój

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Łódź, 2011

  • Autor: Magdalena Maria Grzelak

  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Produkt niedostępny
Dodaj do schowka

Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce. Ocena, uwarunkowania, rozwój

W niniejszej pracy podjęta została próba wypełnienia luki w zakresie analiz innowacyjności w przemyśle spożywczym, a przede wszystkim poszczególnych jego branż (na poziomie klas PKD) w kontekście rozwoju i konkurencyjności. W dotychczas stosowanych ujęciach brak jest tego typu analiz. W pracy na tle teoretycznych rozważań ekonomicznych stawiane są tezy weryfikowane z zastosowaniem metod ilościowych, w tym zwłaszcza statystyki wielowymiarowej oraz regresji panelowej. Co istotne, w niniejszych badaniach podjęto próbę budowy i empirycznej weryfikacji syntetycznego miernika innowacyjności zarówno na szczeblu przemysłu spożywczego ogółem, jak i niższych szczeblach agregacji (na poziomie klas lub grup klas PKD). Analiza ma charakter mezoekonomiczny, gdyż branże przemysłu spożywczego uznano za mezosystemy gospodarcze w odniesieniu do całego przemysłu. Celem głównym autorki pracy jest dokonanie oceny stopnia innowacyjności przemysłu spożywczego w Polsce oraz określenie wpływu tej innowacyjności na rozwój i konkurencyjność całego kierunku tej działalności wytwórczej, jak i jego klas lub grup klas.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp 	5 
1. Procesy innowacyjne w gospodarce – wybrane aspekty teoretyczne 	11 
Wprowadzenie 	11 
1.1. Zmiany a innowacje 	11 
1.2. Definicje innowacji 	14 
1.3. Systematyka innowacji 	21 
1.4. Modele innowacji 	31 
1.5. Innowacje w teorii ekonomii 	36 
1.6. Paradygmat gospodarki opartej na wiedzy 	39 
1.7. Innowacje a konkurencja i konkurencyjność 	44 
Podsumowanie 	49 
2. Innowacyjność polskiej gospodarki w świetle badań statystycznych 	51 
Wprowadzenie 51 
2.1. Pojęcie i istota Narodowych Systemów Innowacji	51 
2.1.1. Narodowe Systemy Innowacji w wybranych krajach europejskich	57 
2.1.2. Specyfika Narodowego Systemu Innowacji w Polsce	60 
2.1.3. Nakłady, zatrudnienie w działalności B+R krajów Unii Europejskiej	65 
2.2. Teoria i praktyka statystyczna badań nad innowacyjnością	69 
2.2.1. Metodologia OECD	69 
2.2.2. Metodologia Unii Europejskiej	77 
2.2.3. Metodologia badań GUS	80 
2.3. Ranking innowacyjności krajów UE według sumarycznego wskaźnika innowacyjności	82 
Podsumowanie	86 
3. Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji przemysłu spożywczego w Polsce 	87 
Wprowadzenie	87 
3.1. Miejsce przemysłu spożywczego w polskiej gospodarce	87 
3.2. Tendencje rozwojowe przemysłu spożywczego w latach 1999–2008	93 
3.2.1. Rozwój i przemiany struktury produkcji przemysłu spożywczego 93 
3.2.2. Bezpośrednie inwestycje zagraniczne 98 
3.2.3. Produktywność przemysłu spożywczego 101 
3.2.4. Wyniki ekonomiczno-finansowe przemysłu spożywczego 109 
3.3. Ocena konkurencyjności branż przemysłu spożywczego w latach 2002–2008 113 
Podsumowanie 124 
4. Analiza innowacyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce 127 
Wprowadzenie 127 
4.1. Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce w latach 1999–2008 127 
4.1.1. Nakłady na działalność innowacyjną 129 
4.1.2. Efekty działalności innowacyjnej 134 
4.1.3. Współpraca w zakresie działalności innowacyjnej 142 
4.1.4. Bariery rozwoju innowacji 144 
4.2. Miejsce przemysłu spożywczego w przetwórstwie przemysłowym – analiza innowacyjności według głównych składowych 145 
4.2.1. Metodologia głównych składowych 146 
4.2.2. Ranking działów przetwórstwa przemysłowego według innowacyjności 151 
Podsumowanie 158 
5. Ocena innowacyjności przedsiębiorstw w poszczególnych branżach przemysłu spożywczego – próba budowy i empirycznej weryfikacji syntetycznego miernika 161 
Wprowadzenie 161 
5.1. Wskaźniki innowacyjności przedsiębiorstw przemysłowych 161 
5.2. Procedura porządkowania liniowego 163 
5.3. Wybrane zagadnienia metod analizy skupień 171 
5.4. Wstępna analiza danych – dobór wskaźników diagnostycznych 179 
5.5. Syntetyczna ocena innowacyjności branż przemysłu spożywczego w latach 2004–2008 186 
6. Ekonometryczna analiza efektów innowacyjności w przemyśle spożywczym 207 
Wprowadzenie 207 
6.1. Przegląd ekonomicznych modeli wzrostu gospodarczego 207 
6.2. Ocena wpływu innowacjności na konkurencyjność przedsiębiorstw funkcjonujących w przemyśle spożywczym 213 
6.2.1. Przemysł spożywczy ogółem 215 
6.2.1.1. Model produkcji sprzedanej 215 
6.2.1.2. Model wydajności pracy 218 
6.2.1.3. Model wartości dodanej brutto 220 
6.2.1.4. Model łącznej produktywności czynników produkcji (TFP) 221 
6.2.2. Branże przemysłu spożywczego 224 
Podsumowanie 	233 
Zakończenie 	237 
Bibliografia 	243 
Spis rysunków 	255 
Spis tabel 	257 
Innovativeness of the Food Industry in Poland (summary) 	259 
Od redakcji 	263
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Inni Klienci oglądali również

42,75 zł
57,00 zł

Ekonomika przedsiębiorstwa handlowego. Zarządzanie - Finanse - Efektywność - Rozwój

Jest to książka nie o tym jak promować przedsiębiorstwo i prowadzić działania marketingowe, ale o tym jak zarządzać nim we współczesnym (burzli­wym) otoczeniu, wymagającym nowej wiedzy, odmiennych strategii i dobrej konstrukcji wszystkich fu...
35,40 zł
59,00 zł

Budowlane przedsięwzięcia inwestycyjne. Środowiskowe uwarunkowania przygotowania i realizacji

Poradnik kompleksowo ujmujący procedury przygotowania procesu budowlanego w aspekcie jego oddziaływania na środowisko i uwzględniający obowiązujące procedury i przepisy prawne. Wdrażanie prawa wspólnotowego Unii Europejskiej spowodo...
30,74 zł
34,15 zł

Policyjne siły specjalne w Polsce

Publikacja posiada istotną wagę z wielu powodów. Po pierwsze jest przygotowana przez grono wybitnych specjalistów z różnych ośrodków, a jednocześnie praktyków w zakresie omawianej problematyki. Po drugie obejmuje szer...
9,36 zł
12,00 zł

Społeczne i sytuacyjne uwarunkowania agresji młodzieży

Szczególnie niepokojące dla rodziców, wychowawców i pedagogów są zachowania agresywne przejawiane przez najmłodszych.Zagadnienie przyczyn zachowań agresywnych u dzieci jest szeroko omawiane nie tylko w pracach ba...
18,00 zł
20,00 zł

Edukacja Jutra. Systemowe aspekty organizacji szkolnictwa w Polsce

Do rąk Czytelników kierujemy monografię „Systemowe aspekty organizacji szkolnictwa w Polsce”. Jest to kolejna książka, jaka powstała w ramach cyklicznych spotkań tatrzańskich „Edukacja jutra”, zawierająca zbiór tek...
34,31 zł
39,90 zł

Kim jesteś politologu? Historia i stan dyscypliny w Polsce. Tom 2

Książka jest kontynuacją pierwszego tomu zatytułowanego Kim jesteś, politologu? Historia i stan dyscypliny w Polsce i należy ją czytać łącznie z nim, stanowi bowiem jego rozwinięcie i uzupełnienie o dane empiryczne, uzyskane w wyniku badań sondażowych ...
29,24 zł
34,00 zł

Badanie sektora energii odnawialnej w Polsce – potencjał techniczny, badania ankietowe, analiza SWOT, analiza PEST

Energetyka odnawialna (OZE) jest szeroko rozwijana na świecie, w tym również w Polsce. W najbliższych latach przewiduje się dalszy rozwój OZE w Polsce. Stąd też zrodził się pomysł napisania niniejszej monografii.Pierwszym cele...
28,00 zł
35,00 zł

Rozwój w okresie dzieciństwa. Wsparcie pedagogiczne

Książka stanowi kontynuację publikacji Rozwój w okresie dzieciństwa. Zagrożenia i zaburzenia, która była poświęcona prawidłowościom i zagrożeniom rozwoju dziecka oraz uwarunkowaniom i charakterystyce różnorodnych zaburzeń rozwoju d...
2,55 zł
3,40 zł

Emisja akcji w Polsce w nowej perspektywie - jednolity rynek papierów wartościowych w Unii Europejskiej. Rozdział 10. Korzyści i negatywne aspekty publicznej emisji oraz wprowadzenia akcji do obrotu giełdowego, w nowej, europejskiej perspektywie

Poważną zaletą książki jest jej przystępny język, gdyż nawet stosunkowo skomplikowane zagadnienia przedstawione są w sposób jasny i przejrzysty. Autorka umiejętnie połączyła kwestie ekonomiczne z analizą prawną, dbając przez cały czas o wysoki p...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!