Opłaty i inne należności ustalane lub pobierane przez organy urzędowej kontroli żywności
W książce przybliżono nieomawiane dotychczas w doktrynie opłaty i inne należności ustalane lub pobierane przez organy urzędowej kontroli żywności.
W publikacji przedstawiono m.in.:
pojęcia i zagadnienia dotyczące urzędowej kontroli żywności,
zasady ustalania lub pobierania opłat i innych należności wynikające z unijnych rozporządzeń,
problematykę wybranych krajowych opłat i innych należności ze szczególnym uwzględnieniem metod ich obliczania.
Opracowanie zawiera informacje dotyczące interpretacji przepisów rozdziału VI unijnego rozporządzenia nr 2017/625 oraz regulacji krajowych związanych z niemal 40 opłatami i innymi należnościami nakładanymi na uczestników łańcucha rolno-spożywczego (od pola do stołu) zawartymi w 15 ustawach.
Adresaci:
Książka będzie przydatna dla pracowników organów kontroli oraz przedsiębiorców, jako wskazówka w zakresie finansowych obciążeń, którymi mogą zostać dotknięci w trakcie prowadzenia działalności.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-8187-718-3
- ISBN druku: 978-83-8187-373-4
- EAN: 9788381877183
- Liczba stron: 336
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wykaz skrótów | str. 11 Słowo wstępne i podziękowania | str. 15 Uwagi wprowadzające | str. 17 Rozdział I Podstawowe pojęcia i zagadnienia dotyczące urzędowej kontroli żywności | str. 31 1. Pojęcie żywności i prawa żywnościowego | str. 31 2. Pojęcie urzędowej kontroli żywności i jej organów | str. 37 3. Zasady urzędowej kontroli żywności | str. 45 Rozdział II Opłaty i inne należności ustalane lub pobierane przez organy urzędowej kontroli żywności w unijnym prawie żywnościowym | str. 50 1. Cel regulacji | str. 50 2. Finansowanie urzędowych kontroli i innych czynności urzędowych w kontekście swobody przepływu towarów | str. 56 3. Sposoby finansowania urzędowych kontroli i innych czynności urzędowych | str. 57 4. Definicja opłat i innych należności | str. 62 5. Pojęcie kosztów i wydatków | str. 68 6. Sposoby ustalania opłat i innych należności | str. 72 7. Obligatoryjne oraz fakultatywne opłaty i inne należności | str. 75 Rozdział III Zasady ustalania lub pobierania opłat oraz innych należności przez organy urzędowej kontroli żywności w unijnym prawie żywnościowym | str. 80 1. Uwagi wprowadzające | str. 80 2. Zasada zapewnienia dostępności odpowiednich środków finansowych na rzecz urzędowej kontroli żywności | str. 83 3. Zasada pokrycia kosztów poniesionych w ramach kontroli urzędowych lub innych czynności urzędowych | str. 87 4. Zasada nagradzania podmiotów za zachowanie zgodne z prawem żywnościowym | str. 89 5. Zasada adekwatności opłat i innych należności do kosztów poniesionych w ramach urzędowej kontroli żywności | str. 91 6. Zasada bezzwrotności opłat i innych należności | str. 94 7. Zasada udokumentowania | str. 96 8. Zasada przejrzystości | str. 97 9. Generalne zasady prawa UE i unijnego prawa żywnościowego | str. 99 9.1. Zasady proporcjonalności i pomocniczości | str. 100 9.2. Zasada odpowiedzialności FBO | str. 101 Rozdział IV Funkcje opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności | str. 103 1. Uwagi wprowadzające | str. 103 2. Funkcja finansowa | str. 105 3. Funkcja regulacyjna | str. 107 4. Funkcja interwencyjna | str. 108 4.1. Oddziaływanie pozytywne (funkcja motywująca) | str. 108 4.2. Oddziaływanie negatywne (funkcja ograniczająca) | str. 111 5. Funkcja redystrybucyjna | str. 112 6. Funkcja ewidencyjno-kontrolna | str. 114 7. Funkcja represyjna | str. 115 Rozdział V Pojęcie opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowych przepisach prawa | str. 118 1. Uwagi wprowadzające | str. 118 2. Opłaty w prawie finansowym i administracyjnym | str. 120 3. Opłaty i inne należności jako rodzaj niepodatkowych należności budżetowych o charakterze publicznoprawnym | str. 128 4. Historia opłat i innych należności w krajowych regulacjach prawa żywnościowego | str. 133 5. Krajowe regulacje dotyczące finansowania organów urzędowej kontroli żywności | str. 139 6. Regulacje dotyczące finansowania organów urzędowej kontroli żywności w innych państwach członkowskich | str. 149 Rozdział VI Postępowanie w sprawie ustalenia lub pobrania opłaty lub innej należności prowadzone przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowym prawie żywnościowym | str. 153 1. Uwagi wprowadzające | str. 153 2. Źródło stosunku prawnego z tytułu opłat i innych należności | str. 155 3. Podmioty zobowiązane do uiszczenia opłat i innych należności | str. 156 3.1. Nadzorowany | str. 157 3.2. Kontrolowany | str. 162 3.3. Odpowiedzialny za przesyłkę | str. 164 3.4. Wnioskodawca | str. 167 4. Charakter prawny postępowania w sprawie ustalenia lub pobrania opłat lub innych należności | str. 169 5. Tryb ustalania lub poboru opłat lub innych należności | str. 175 5.1. Ustalenie lub pobór opłaty bądź innej należności jako czynność materialno-techniczna | str. 177 5.2. Wystawienie rachunku jako czynność materialno-techniczna | str. 180 5.3. Postanowienie | str. 181 5.4. Decyzja administracyjna | str. 185 6. Dowody w postępowaniu w sprawie ustalenia lub pobrania opłaty lub innej należności | str. 187 Rozdział VII Klasyfikacja opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowym prawie żywnościowym | str. 191 1. Uwagi wprowadzające | str. 191 2. Koncepcja klasyfikacji krajowych opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowym prawie żywnościowym | str. 195 3. Kategorie opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowym prawie żywnościowym | str. 197 3.1. Opłaty związane z rutynowymi działaniami organów urzędowej kontroli żywności (z wyłączeniem kontroli granicznych) | str. 198 3.2. Opłaty i inne należności związane z kontrolami granicznymi | str. 201 3.3. Opłaty i inne należności związane z wykryciem niezgodności | str. 206 3.4. Wnioskowe opłaty i inne należności | str. 212 3.4.1. Opłaty związane z dokonaniem oceny materiału siewnego | str. 214 3.4.2. Opłaty i inne należności związane z certyfikacją | str. 215 3.4.3. Pozostałe opłaty i inne należności | str. 219 4. Uwagi podsumowujące | str. 220 Rozdział VIII Wybrane obszary szczegółowych regulacji dotyczących opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowym prawie żywnościowym | str. 228 1. Uwagi wprowadzające | str. 228 2. Opłata z tytułu nadzoru (art. 30 ust. 1 pkt 5 ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej) | str. 230 2.1. Zagadnienia ogólne | str. 230 2.2. Metoda obliczania | str. 232 2.3. Zakres realizacji unijnych zasad | str. 234 2.4. Funkcja opłaty a praktyka organu urzędowej kontroli żywności | str. 240 3. Opłata z tytułu weterynaryjnej kontroli granicznej (art. 30 ust. 1 pkt 2 ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej) | str. 243 3.1. Zagadnienia ogólne | str. 243 3.2. Metoda obliczania | str. 244 3.3. Zakres realizacji unijnych zasad | str. 246 3.4. Funkcja opłaty a praktyka organu urzędowej kontroli żywności | str. 248 4. Należność stanowiąca równowartość kosztów przeprowadzonych badań (art. 30 ust. 1 ustawy o Inspekcji Handlowej) | str. 250 4.1. Zagadnienia ogólne | str. 250 4.2. Metoda obliczania | str. 253 4.3. Zakres realizacji unijnych zasad | str. 256 4.4. Funkcja opłaty a praktyka organu urzędowej kontroli żywności | str. 260 5. Opłata za dokonanie oceny oraz wydanie świadectwa jakości handlowej (art. 31 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno -spożywczych) | str. 265 5.1. Zagadnienia ogólne | str. 265 5.2. Metoda obliczania | str. 267 5.3. Zakres realizacji unijnych zasad | str. 269 5.4. Funkcja opłaty a praktyka organu urzędowej kontroli żywności | str. 271 Uwagi podsumowujące | str. 275 1. Opłaty i inne należności jako instrument finansowania urzędowej kontroli żywności | str. 275 2. Konstrukcja krajowych opłat i innych należności w kontekście założeń unijnego modelu urzędowej kontroli żywności | str. 277 3. Opłaty i inne należności jako specyficzna sankcja w prawie żywnościowym | str. 279 4. Opłaty i inne należności jako podstawa stabilności urzędowej kontroli żywności | str. 282 5. Postulaty de lege ferenda | str. 283 Bibliografia | str. 289 Załączniki | str. 315 Wykaz skrótów przyjętych na potrzeby załączników 1–4 | str. 315 Załącznik 1. Tabela opłat związanych z rutynowymi działaniami organów urzędowej kontroli żywności (z wyłączeniem kontroli granicznych) | str. 316 Załącznik 2. Tabela opłat i innych należności związanych z kontrolami granicznymi | str. 318 Załącznik 3. Tabela opłat i innych należności związanych z wykryciem niezgodności | str. 320 Załącznik 4. Tabela wnioskowych opłat i innych należności | str. 324 Załącznik 5. Schemat struktury organów urzędowej kontroli żywności w Polsce | str. 331 Załącznik 6. Wysokość kary pieniężnej a wysokość należności z art. 30 ust. 1 ustawy o Inspekcji Handlowej jako konsekwencja tej samej nieprawidłowości | str. 332 Załącznik 7. Średnia kwota zaplanowana w budżecie danego wojewódzkiego inspektoratu inspekcji handlowej na przeprowadzenie badań laboratoryjnych w latach 2015–2017 | str. 334 Załącznik 8. Ilość wydanych świadectw jakości handlowej, wpływy z opłat za postępowanie w sprawie ich wydania, średnia opłata w latach 2015–2017 | str. 335