Problemy bezpieczeństwa i ochrony zdrowia w pracy. Wybrane zagadnienia
Autorzy monografii przedstawili z różnych punktów widzenia problematykę bezpieczeństwa i ochrony zdrowia w pracy. W rozdziale 1 omówiono wypadki przy pracy rolniczej na świecie i w polskich gospodarstwach rodzinnych. W rozdziale 2 przedstawiono wieloaspektową ocenę pro-cesu produkcyjnego na przykładzie leśnictwa. W rozdziale 3 zaprezentowano wyniki badania obciążeń układu mięśniowo-szkieletowego na stanowisku zmywania naczyń w restauracji. W rozdziale 4 wyjaśniono związek między ergonomią stanowiska a bezpieczeństwem pracy. W rozdziale 5 dokonano diagnozy dolegliwości mięśniowo-szkieletowych i ich przyczyn na stano-wisku pracy w branży budowlanej. W rozdziale 6 przedstawiono analizę czynników ryzyka to-warzyszących pracy pielęgniarki. Tematem rozdziału 7 jest ergonomia w architekturze w cza-sach kryzysu gospodarczego.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-7775-299-9
- ISBN druku: 978-83-7775-299-9
- Liczba stron: 140
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wstęp 5 JÓZEF CIEŻ – Wypadki przy pracy rolniczej na świecie i w polskich gospodarstwach rodzinnych 7 DIETER F. GIEFING, WITOLD GRZYWIŃSKI – Wieloaspektowa ocena procesu produkcyjnego na przykładzie leśnictwa. Metodyka badań 33 ANNA GÓRNA, JOANNA HERMAN, AGATA KLEMCZAK – Obciążenia układu mięśniowo-szkieletowego na stanowisku zmywania naczyń w restauracji 49 ALEKSANDRA KAWECKA-ENDLER – Ergonomia stanowiska a bezpieczeństwo pracy 69 ANNA STASIUK, WIESŁAWA M. HORST – Diagnoza dolegliwości mięśniowo-szkieletowych i ich przyczyn na stanowisku pracy w branży budowlanej – studium przypadku 81 KAMIL WRÓBEL – Ergonomiczne czynniki ryzyka towarzyszące pracy pielęgniarki 99 MACIEJ ZŁOWODZKI – Ergonomia w architekturze w czasach kryzysu gospodarczego 115