Żywienie dojelitowe i pozajelitowe
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia klinicznego. W książce poruszane są najważniejsze aspekty leczenia i profesjonalnego pielęgnowania pacjentów poddawanych terapii żywieniowej, zarówno w warunkach opieki stacjonarnej jak i ambulatoryjnej. Przedstawione są również zagadnienia związane z kwestią finansowania, dokumentowania i rozliczania procedur żywieniowych. Wiedza teoretyczna i empiryczna przekazana przez interdyscyplinarny zespół autorów, reprezentujących kilkanaście ośrodków żywieniowych w Polsce, gwarantuje wieloaspektowe i dogłębne spojrzenie na skomplikowany proces leczenia żywieniowego. Podręcznik dedykujemy pielęgniarkom, studentom pielęgniarstwa, medycyny, dietetyki oraz wszystkim praktykom zainteresowanym leczeniem żywieniowym.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-01-23287-0
- ISBN druku: 978-83-01-23127-9
- Liczba stron: 300
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Rola pielęgniarki w dojelitowym i pozajelitowym leczeniu żywieniowym – Krystyna Majewska, Lidia Bartoszewska 1 2. Podstawowe zagadnienia związane z żywieniem 3 2.1. Definicje i pojęcia – Przemysław Matras, Lidia Bartoszewska 3 2.2. Niedożywienie – rodzaje, przyczyny i konsekwencje – Anna Zmarzły 5 2.3. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze – Karolina Goral 14 2.4. Ocena stanu odżywienia – Karolina Goral, Przemysław Matras 26 3. Dojelitowe leczenie żywieniowe 39 3.1. Wskazania do żywienia dojelitowego – Waldemar Szafrański 39 3.2. Dostęp do żywienia dojelitowego – Marek Kunecki 42 3.3. Zasady pielęgnacji dostępu do przewodu pokarmowego – Barbara Jankowska 51 3.4. Rodzaje diet przemysłowych stosowanych w żywieniu dojelitowym dorosłych – Karolina Goral 61 3.5. Zasady podaży diety przemysłowej do przewodu pokarmowego – Anna Goździewska 72 3.6. Podawanie różnych form leków przez sztucznie wytworzony dostęp do przewodu pokarmowego – Anna Goździewska 77 3.7. Powikłania dojelitowego leczenia żywieniowego – Marek Kunecki 84 3.8. Monitorowanie żywienia dojelitowego – Lidia Bartoszewska 103 4. Pozajelitowe leczenie żywieniowe 107 4.1. Wskazania do żywienia pozajelitowego – Krystyna Majewska, Jacek Sobocki 107 4.2. Dostęp do żywienia pozajelitowego – Krystyna Majewska, Iwona Fołtyn 109 4.3. Sprzęt stosowany w żywieniu pozajelitowym – zagadnienia praktyczne – Joanna Tokarczyk 122 4.4. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym – Sylwia Osowska, Magdalena Burkacka 131 4.5. Zasady podaży mieszanin odżywczych – Renata Adryjanek 150 4.6. Powikłania pozajelitowego leczenia żywieniowego – Jacek Sobocki 155 4.7. Monitorowanie żywienia pozajelitowego – Lidia Bartoszewska 161 5. Specyfika leczenia żywieniowego u dzieci 165 5.1. Ocena stanu odżywienia dzieci – Elżbieta Banaś 165 5.2. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia pozajelitowego u dzieci – Maciej Matczuk 171 5.3. Dostęp naczyniowy do żywienia pozajelitowego u dzieci w leczeniu szpitalnym i domowym – Urszula Chrzanowska, Magdalena Brodowicz-Król, Ewa Kulbaka 176 5.4. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego u dzieci – Przemysław Matras 187 5.5. Preparaty żywieniowe stosowane w żywieniu dojelitowym u dzieci – Elżbieta Banaś 190 6. Finansowanie, dokumentowanie i rozliczanie żywienia dojelitowego i pozajelitowego w lecznictwie stacjonarnym i ambulatoryjnym – Edyta Grabowska-Woźniak 195 6.1. Leczenie żywieniowe jako świadczenie gwarantowane w lecznictwie stacjonarnym szpitalnym 196 6.2. Leczenie żywieniowe na oddziale szpitalnym 197 6.3. Leczenie żywieniowe na oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii (OAiIT) 199 6.4. Leczenie żywieniowe jako świadczenie gwarantowane w ambulatoryjnej opiece specjalistycznej 200 7. Leczenie żywieniowe w warunkach domowych 205 7.1. Kwalifikacja do domowego leczenia żywieniowego – Przemysław Matras 205 7.2. Edukacja pacjenta i opiekuna w żywieniu dojelitowym – Joanna Magolan 207 7.3. Edukacja pacjenta i opiekuna w żywieniu pozajelitowym – Magdalena Sumlet, Eliza Kowalczyk 213 7.4. Dokumentacja medyczna w domowym leczeniu żywieniowym – Lidia Bartoszewska 217 8. Wybrane procedury pielęgnacyjne 225 8.1. Procedura opieki nad dzieckiem z centralnym dostępem żylnym – Urszula Chrzanowska, Magdalena Brodowicz-Król, Ewa Kulbaka 226 8.2. Procedura opieki nad dorosłym z centralnym dostępem żylnym – Lidia Bartoszewska, Anna Goździewska 238 8.3. Procedura opieki nad pacjentem z założoną przetoką odżywczą – Lidia Bartoszewska, Anna Goździewska 253 Załączniki 265 Skorowidz 287