MENU
PWN wspiera profesjonalistów

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Warszawa, 2023

  • Autor: Krystyna Majewska, Lidia Bartoszewska, Przemysław Matras

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    mobi
    ePub
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 129,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 77,40 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

83,85
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia klinicznego. W książce poruszane są najważniejsze aspekty leczenia i profesjonalnego pielęgnowania pacjentów poddawanych terapii żywieniowej, zarówno w warunkach opieki stacjonarnej jak i ambulatoryjnej. Przedstawione są również zagadnienia związane z kwestią finansowania, dokumentowania i rozliczania procedur żywieniowych. Wiedza teoretyczna i empiryczna przekazana przez interdyscyplinarny zespół autorów, reprezentujących kilkanaście ośrodków żywieniowych w Polsce, gwarantuje wieloaspektowe i dogłębne spojrzenie na skomplikowany proces leczenia żywieniowego. Podręcznik dedykujemy pielęgniarkom, studentom pielęgniarstwa, medycyny, dietetyki oraz wszystkim praktykom zainteresowanym leczeniem żywieniowym.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Rola pielęgniarki w dojelitowym i pozajelitowym leczeniu żywieniowymKrystyna Majewska, Lidia Bartoszewska     1
2. Podstawowe zagadnienia związane z żywieniem     3
	2.1. Definicje i pojęcia – Przemysław Matras, Lidia Bartoszewska     3
	2.2. Niedożywienie – rodzaje, przyczyny i konsekwencje – Anna Zmarzły     5
	2.3. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze – Karolina Goral     14
	2.4. Ocena stanu odżywienia – Karolina Goral, Przemysław Matras     26
3. Dojelitowe leczenie żywieniowe     39
	3.1. Wskazania do żywienia dojelitowego – Waldemar Szafrański     39
	3.2. Dostęp do żywienia dojelitowego – Marek Kunecki     42
	3.3. Zasady pielęgnacji dostępu do przewodu pokarmowego – Barbara Jankowska     51
	3.4. Rodzaje diet przemysłowych stosowanych w żywieniu dojelitowym dorosłych – Karolina Goral     61
	3.5. Zasady podaży diety przemysłowej do przewodu pokarmowego – Anna Goździewska     72
	3.6. Podawanie różnych form leków przez sztucznie wytworzony dostęp do przewodu pokarmowego – Anna Goździewska     77
	3.7. Powikłania dojelitowego leczenia żywieniowego – Marek Kunecki     84
	3.8. Monitorowanie żywienia dojelitowego – Lidia Bartoszewska     103
4. Pozajelitowe leczenie żywieniowe     107
	4.1. Wskazania do żywienia pozajelitowego – Krystyna Majewska, Jacek Sobocki     107
	4.2. Dostęp do żywienia pozajelitowego – Krystyna Majewska, Iwona Fołtyn     109
	4.3. Sprzęt stosowany w żywieniu pozajelitowym – zagadnienia praktyczne – Joanna Tokarczyk     122
	4.4. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym – Sylwia Osowska, Magdalena Burkacka     131
	4.5. Zasady podaży mieszanin odżywczych – Renata Adryjanek     150
	4.6. Powikłania pozajelitowego leczenia żywieniowego – Jacek Sobocki     155
	4.7. Monitorowanie żywienia pozajelitowego – Lidia Bartoszewska     161
5. Specyfika leczenia żywieniowego u dzieci     165
	5.1. Ocena stanu odżywienia dzieci – Elżbieta Banaś     165
	5.2. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia pozajelitowego u dzieci – Maciej Matczuk     171
	5.3. Dostęp naczyniowy do żywienia pozajelitowego u dzieci w leczeniu szpitalnym i domowym – Urszula Chrzanowska, Magdalena Brodowicz-Król, Ewa Kulbaka     176
	5.4. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego u dzieci – Przemysław Matras     187
	5.5. Preparaty żywieniowe stosowane w żywieniu dojelitowym u dzieci – Elżbieta Banaś     190
6. Finansowanie, dokumentowanie i rozliczanie żywienia dojelitowego i pozajelitowego w lecznictwie stacjonarnym i ambulatoryjnymEdyta Grabowska-Woźniak     195
	6.1. Leczenie żywieniowe jako świadczenie gwarantowane w lecznictwie stacjonarnym szpitalnym     196
	6.2. Leczenie żywieniowe na oddziale szpitalnym     197
	6.3. Leczenie żywieniowe na oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii (OAiIT)     199
	6.4. Leczenie żywieniowe jako świadczenie gwarantowane w ambulatoryjnej opiece specjalistycznej     200
7. Leczenie żywieniowe w warunkach domowych     205
	7.1. Kwalifikacja do domowego leczenia żywieniowego – Przemysław Matras     205
	7.2. Edukacja pacjenta i opiekuna w żywieniu dojelitowym – Joanna Magolan     207
	7.3. Edukacja pacjenta i opiekuna w żywieniu pozajelitowym – Magdalena Sumlet, Eliza Kowalczyk     213
	7.4. Dokumentacja medyczna w domowym leczeniu żywieniowym – Lidia Bartoszewska     217
8. Wybrane procedury pielęgnacyjne     225
	8.1. Procedura opieki nad dzieckiem z centralnym dostępem żylnym – Urszula Chrzanowska, Magdalena Brodowicz-Król, Ewa Kulbaka     226
	8.2. Procedura opieki nad dorosłym z centralnym dostępem żylnym – Lidia Bartoszewska, Anna Goździewska     238
	8.3. Procedura opieki nad pacjentem z założoną przetoką odżywczą – Lidia Bartoszewska, Anna Goździewska     253
Załączniki     265
Skorowidz     287
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR
(mobi)
Brak informacji
(epub)
Brak informacji

Inni Klienci oglądali również

106,60 zł
164,00 zł

Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi

Podręcznik kompleksowo omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie ...
54,60 zł
84,00 zł

Żywienie osób starszych

Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy¬musza ...
23,40 zł
26,00 zł

Żywienie roślin ogrodniczych

Opanowanie przedmiotu „Żywienie roślin ogrodniczych” jest możliwe po przyswojeniu materiału zawartego w podręczniku, uzupełnionego wykładami oraz poszerzonego i ugruntowanego podczas ćwiczeń. Celem autorów podręcznika było przekazanie studen...
25,35 zł
39,00 zł

Żywienie w niedoczynności tarczycy

Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać?. Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorzy zadbali o wyjaśnienie zależności między jedzeniem a s...
64,35 zł
99,00 zł

Żywienie, leczenie i suplementacja w insulinooporności

Zapewnienie interdyscyplinarnej opieki pacjentowi z rozpoznaną insulinoopornością stanowi podstawową profilaktykę cukrzycy typu 2. Istnieje coraz większa potrzeba wprowadzania działań ograniczających rozwój tej choroby i związanych z nią powikła...
54,60 zł
84,00 zł

Żywienie w chorobach nowotworowych

Sposób odżywiania wpływa na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta powodują osłabienie naszej odporności...
57,85 zł
89,00 zł

Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO

Pierwsze tak kompleksowe opracowanie dotyczące żywienia, diagnostyki i leczenia w SIBO, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgodnie z najnowszą wiedzą opisano całość procesu...
59,40 zł
99,00 zł

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdr...
50,40 zł
84,00 zł

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 3. Paszoznawstwo

Troska o zdrowie człowieka, konsumenta produktów pochodzenia zwierzęcego i o dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości pasz oraz dodatków paszowych, a także doskonalenia systemu zapewniania ich bezpi...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!