MENU

Modelowanie warunków termicznych chłodniczego przewozu żywności

(eBook)
0.00  [ 0 ocen ]
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły »
  • Druk: Poznań, 2009

  • Autor: Krzysztof Bieńczak

  • Wydawca: Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej

  • Formaty:
    PDF
    (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Dostępne formaty i edycje
Rok wydania
Cena
Cena katalogowa: 14,00 zł
12,60
Dodaj do schowka
Dostępność: online po opłaceniu
Produkt elektroniczny Plik do pobrania po realizacji zamówienia

Modelowanie warunków termicznych chłodniczego przewozu żywności

W rozprawie przedstawiono czynniki kształtujące jakość żywności w ogniwie transportowym łańcucha żywnościowego. Z wykonanego przeglądu literatury wynika, iż na jakość żywności szybko i łatwo psującej się najbardziej wpływa temperatura. Według S. Estrada-Flores odstępstwa od optymalnej temperatury podczas transportu są miarą zagrożenia konsumenta. Analizując aktualny stan wiedzy stwierdzono, iż uzasadnione jest opracowanie narzędzi obliczeniowych umożliwiających wyznaczenie temperatury ładunku. Uznano, że wskazane jest wykonanie programów obliczeniowych umożliwiających wyznaczenie: – rozkładu temperatury w ładunku, – średniej temperatury ładunku. Przy tworzeniu programu do wyznaczenia rozkładu temperatury wykorzystano równanie przewodnictwa ciepła w stanie nieustalonym. W równaniu tym uwzględniono wewnętrzne źródła ciepła. Wymianę ciepła pomiędzy powietrzem cyrkulującym w nadwoziu a ładunkiem opisano równaniem energii. Wymienione równanie uzupełniono zależnościami wyrażającymi warunki brzegowe. Do rozwiązania opracowanego układu równań wykorzystano metodę elementów skończonych. Wykonany program obliczeniowy poddano walidacji metodą empiryczną. W tym celu zbudowano stanowisko modelowe składające się z nadwozia izotermicznego i samochodowego agregatu chłodniczego. Przygotowano układ pomiarowy oraz dobrano ładunek testowy. Ładunek ten stanowiła woda destylowana zamknięta w jednolitrowych kartonach do pakowania mleka. Przeprowadzone testy dla różnych sytuacji eksploatacyjnych potwierdziły dobrą zgodność wyników uzyskanych z programu obliczeniowego z wynikami otrzymanymi z eksperymentów fizycznych. Drugi z wymienionych programów zbudowano, bazując na równaniach bilansu cieplnego. Program ten przeszedł również pomyślnie procedury walidacyjne. Pierwszy z omówionych programów umożliwia uwzględnienie wpływu mostków ciepła w ścianach nadwozia izotermicznego na rozkład temperatury w ładunku. Dlatego opracowano procedury umożliwiające wykrywanie i ocenę mostków ciepła w elementach konstrukcyjnych nadwozia. Procedury te mają zastosowanie nie tylko do generacji danych wejściowych do obliczeń, ale również umożliwiają poprawę stanu nadwozia. W zakończeniu pracy wskazano kierunki dalszych badań, związanych z rozszerzeniem zakresu stosowalności opracowanych modeli.

  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
    Minimalne wymagania sprzętowe:
    procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    Pamięć operacyjna: 512MB
    Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
    Minimalne wymagania oprogramowania:
    System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
    Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
    Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
SPIS TREŚCI
STRESZCZENIE    5
WYKAZ WAŻNIEJSZYCH OZNACZEŃ    6
WSTĘP    7

1. WYMAGANIA ZWIĄZANE Z TRANSPORTEM ŻYWNOŚCI    8

1.1. Czynniki kształtujące jakość żywności łatwo i szybko psującej się    8
1.1.1. Pojęcie jakości    8
1.1.2. Wpływ temperatury na stan cech jakościowych żywności    9
1.2. Transport jako ogniwo w obrocie żywnością    20
1.2.1. Struktura łańcucha chłodniczego oraz ogniwa transportowego    20
1.2.2. Bilans energii    22
1.2.3. Środki techniczne zapewniające utrzymanie zadanej temperatury podczas transportu    25

2. PRZEGLĄD SPOSOBÓW OPISU ZMIAN TEMPERATURY ŁADUNKU PODCZAS TRANSPORTU ORAZ STANU NADWOZIA ŚRODKA TRANSPORTU W TRAKCIE EKSPLOATACJI    31

2.1. Sposoby opisu zmian temperatury ładunku    31
2.2. Prace analizujące wpływ zmian stanu nadwozia chłodniczego na warunki przewozu żywności    35
2.3. Wnioski wynikające z analizy dotychczasowego stanu wiedzy    38

3. SFORMUŁOWANIE PODJĘTEJ PROBLEMATYKI BADAWCZEJ    39

4. MODELOWANIE ROZKŁADU TEMPERATURY W CHŁODZONYM ŁADUNKU    44

4.1. Modele opisane w literaturze    44
4.2. Propozycja autorskiego modelu obliczeniowego    45
4.3. Charakterystyka metody rozwiązania modelu obliczeniowego    48

5. SPRAWDZENIE OPRACOWANEGO PROGRAMU OBLICZENIOWEGO    51

5.1. Wybór techniki walidacji    51
5.2. Charakterystyka testowego nadwozia chłodniczego    53
5.3. Struktura układu pomiarowego    55
5.4. Wybór ładunku do testu    55
5.5. Metodyka pomiarów    58
5.6. Analiza wyników obliczeń i eksperymentów fizycznych    59
5.6.1. Walidacja założenia o dwuwymiarowym rozkładzie temperatury    59
5.6.2. Walidacja wykonanego programu obliczeniowego    60
5.7. Ocena zgodności wyników obliczeń z danymi eksperymentalnymi    72

6. MODEL DYSKRETNY CHŁODNICZEGO ŚRODKA TRANSPORTU    74

6.1. Struktura modelu    74
6.2. Porównanie autorskiego modelu obliczeniowego z modelami literaturowymi    78
6.3. Walidacja programu obliczeniowego    79
6.4. Przykłady wykorzystania programu obliczeniowego    82
6.5. Uwagi o wykonanym programie obliczeniowym    87

7. OCENA WPŁYWU ELEMENTÓW KONSTRUKCYJNYCH NADWOZIA I JEGO EKSPLOATACJI NA DOKŁADNOŚĆ MODELOWANIA    88

7.1. Wprowadzenie    88
7.2. Charakterystyka procedur    89
7.3. Efekty zastosowania wybranych procedur diagnostycznych    96

8. KIERUNKI DALSZYCH BADAŃ    102

9. PODSUMOWANIE    104

LITERATURA    106
SUMMARY    113
NAZWA I FORMAT
OPIS
ROZMIAR

Przeczytaj fragment

Inni Klienci oglądali również

59,40 zł
99,00 zł

Szkodliwe substancje w żywności

Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka.Opisuje zawartość, mechaniz...
31,50 zł
35,00 zł

Analiza i ocena jakości żywności

Współczesny konsument oczekuje żywności bezpiecznej, wysokiej jakości. Ważną rolę w tym zakresie odgrywają badania laboratoryjne żywności prowadzone na każdym etapie jej produkcji, jak również w ramach urzędowej kontroli żywności. Z tego ...
19,80 zł
22,00 zł

Składniki żywności w ujęciu prozdrowotnym

Prawidłowe odżywianie ma istotny wpływ na zdrowie i rozwój człowieka, a także utrzymanie dobrostanu. W dobie żywności wysoko przetworzonej, dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych bywa trudne, mimo powszechni...
16,20 zł
18,00 zł

Matematyczne modelowanie dwuwymiarowych połączeń klejowych

Tematem książki jest matematyczne modelowanie dwuwymiarowych połączeń klejowych. Przedstawiono w niej nowe podejście do analitycznego modelu połączeń klejowych, uwzględ-niające właściwości lepkosprężyste spoiny, oraz zaprezentowano nowe wyniki dotycząc...
113,10 zł
174,00 zł

Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu

Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość o...
33,30 zł
44,40 zł

Chemia w pożywieniu. Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą

Starasz się zdrowo odżywiać. Czytasz etykiety i skład produktów? Czy jednak wiesz co oznaczają wszystkie E-? Czym jest skrobia modyfikowana? Co to jest maltodekstryna i czy szkodzi? Autor ujawnia szokującą prawdę o chemii w jedzeniu oraz skutkac...
29,70 zł
33,00 zł

Kształtowanie jakości żywności. Wybrane zagadnienia

Podręcznik stanowi oryginalne i kompleksowe opracowanie zagadnień istotnych w kształceniu menedżerów jakości żywności. W podręczniku zawarto szczegółową charakterystykę czynników wpływających na jakość produktów spożywczych....
25,80 zł
30,00 zł

Wybrane zagadnienia modelowania i zastosowań superkondensatorów

W pierwszej części książki omówiono modele impedancji superkondensatorów, koncentrując się na modelach ułamkowego rzędu. Przedstawiono też metody identyfikacji parametrów tych modeli oraz zagadnienie sprawności energetycznej superk...
115,20 zł
128,00 zł

Umowa międzynarodowego przewozu drogowego towarów na podstawie CMR

W książce omówiono instytucje prawne unormowane w konwencji genewskiej z 1956 r. o umowie międzynarodowego przewozu drogowego towarów (CMR), m.in. list przewozowy, rozporządzanie towarem, przeszkody w przewozie i wydaniu towaru, zasady o...

Recenzje

Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!