Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz
Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.
Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.
W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające najwięcej problemów w praktyce jego stosowania. Przedstawiono m.in. zagadnienia dotyczące:
wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów,
wymogów bezpieczeństwa żywności,
rejestracji i zatwierdzania zakładów spożywczych,
znakowania żywności,
przebiegu urzędowej kontroli żywności,
odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.
Komentarz zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane praktycznymi przykładami, bogatym orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, w tym zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, opiniami polskiej i zagranicznej doktryny prawa oraz literatura przedmiotu.
Adresaci:
Książka stanowi niezbędnik każdego podmiotu działającego na rynku spożywczym, który jest zobowiązany do stosowania prawa żywnościowego - producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności. Będzie pomocna w działalności instytucji publicznych branży rolno-spożywczej. Zainteresuje również organizacje zajmujące się ochrona praw konsumenta oraz prawników praktykujących w obszarze prawa żywnościowego.
"Opracowany przez teoretyków i praktyków prawa, specjalizujących się w prawie żywnościowym, obszerny komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ma ogromne znaczenie dla nauki i praktyki w obszarze prawa nakierowanego na ochronę życia i zdrowia konsumenta żywności. Uznanie budzi wnikliwa analiza poszczególnych przepisów ustawy oparta na bogatym dorobku doktryny polskiej i zagranicznej, źródłach normatywnych polskich i unijnych oraz orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, jak również polskich sądów".
prof. dr hab. Małgorzata Korzycka-Iwanow
"Jest to pozycja ważna, tak dla przedstawicieli nauki i studentów, jak i pracowników instytucji oraz urzędów zajmujących się tworzeniem oraz egzekwowaniem prawa żywnościowego oraz - a może właśnie przede wszystkim - uczestników żywnościowego biznesu, przedstawicieli firm spożywczych".
prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk
"Komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia będzie wyjątkowo cenna pozycja dla wszystkich osób zajmujących się suplementami diety, żywnością funkcjonalna czy nowa żywnością. Interpretacja przepisów ustawy w tym zakresie jest szczególnie wartościową, a edukacja prawna może przyczynić się do wyjaśnienia wielu kontrowersji".
prof. dr hab. Iwona Wawer
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-264-5987-0
- ISBN druku: 978-83-264-4125-7
- EAN: 9788326459870
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wykaz skrótów str. 7 Wstęp str. 13 Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia str. 15 Dział I Przepisy ogólne i objaśnienia określeń ustawowych str. 25 Dział II Wymagania zdrowotne i znakowanie żywności str. 351 Rozdział 1. Przepisy ogólne str. 351 Rozdział 2. Substancje dodatkowe i enzymy spożywcze str. 369 Rozdział 3. Aromaty i rozpuszczalniki str. 402 Rozdział 4. Zanieczyszczenia żywności str. 420 Rozdział 5. Napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym str. 433 Rozdział 6. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego str. 452 Rozdział 7. Suplementy diety oraz wzbogacanie żywności str. 512 Rozdział 8. Żywność wprowadzana po raz pierwszy do obrotu str. 543 Rozdział 9. Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe str. 589 Rozdział 10. Grzyby i przetwory grzybowe str. 607 Rozdział 11. Znakowanie żywności str. 625 Rozdział 12. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne str. 690 Dział III Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością str. 732 Dział IV Wymagania higieniczne str. 748 Rozdział 1. Przepisy ogólne dotyczące wymagań higienicznych str. 748 Rozdział 2. Rejestracja i zatwierdzanie zakładów str. 783 Rozdział 3. Wymagania szczególne w zakresie higieny str. 835 Dział V Urzędowe kontrole żywności str. 879 Rozdział 1. Przeprowadzanie urzędowych kontroli żywności str. 879 Rozdział 2. Graniczne kontrole sanitarne str. 958 Rozdział 3. System RASFF str. 988 Rozdział 4. Monitoring żywności i żywienia str. 992 Dział VI Właściwość organów oraz współpraca w zakresie bezpieczeństwa żywności str. 997 Dział VII Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez środki spożywcze str. 1028 Dział VIII Przepisy karne i kary pieniężne str. 1063 Rozdział 1. Przepisy karne str. 1094 Rozdział 2. Kary pieniężne str. 1143 Dział IX Zmiany w przepisach obowiązujących, przepisy przejściowe i końcowe str. 1168 Rozdział 1. Zmiany w przepisach obowiązujących str. 1168 Rozdział 2. Przepisy przejściowe i końcowe str. 1168 Bibliografia str. 1181 Indeks terminów str. 1201 O autorach str. 1215