Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz
Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym opracowaniem na temat zasad stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych odnoszących się do żywności, tj. wszelkich komunikatów informujących konsumentów o właściwościach odżywczych lub zdrowotnych środków spożywczych. Biorąc pod uwagę, że regulacja w tym obszarze, ustanowiona w rozporządzeniu (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, stanowi jedno z najbardziej kontrowersyjnych i skomplikowanych unormowań z zakresu prawa żywnościowego przyjętych kiedykolwiek w Unii Europejskiej, autorzy zdecydowali się na jej omówienie w formie komentarza do ww. rozporządzenia. Taka forma ma zapewnić kompleksowość opracowania, gwarantując jednocześnie systemowe ujęcie omawianej materii.
\n
\n
Autorzy to praktycy na co dzień zajmujący się doradztwem prawnym dla podmiotów działających na rynku spożywczym. Dzięki temu książka w dużym stopniu ma charakter poradnika. Zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane praktycznymi przykładami, orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, dodatkowo opatrzone opiniami polskiej i zagranicznej doktryny.
\n
\n
Adresaci: \n
Komentarz jest przeznaczony dla podmiotów działających na rynku spożywczym (producentów, przetwórców, dystrybutorów, sprzedawców żywności), organów administracji publicznej (w szczególności organów urzędowej kontroli żywności), prawników zajmujących się prawem żywnościowym, a także konsumentów i wszystkich innych podmiotów zainteresowanych kwestiami znakowania, reklamy i prezentacji żywności.
\n
\n
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-264-8581-7
- ISBN druku: 978-83-264-3494-5
- EAN: 9788326485817
- Liczba stron: 360
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wykaz skrótów | str. 9 Wstęp | str. 15 Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności | str. 21 Rozdział I. Przedmiot, zakres stosowania i definicje | str. 32 Artykuł 1. Przedmiot i zakres stosowania | str. 32 Artykuł 2. Definicje | str. 92 Rozdział II. Zasady ogólne | str. 117 Artykuł 3. Zasady ogólne dotyczące wszystkich oświadczeń | str. 117 Artykuł 4. Warunki stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych | str. 134 Artykuł 5. Ogólne warunki | str. 154 Artykuł 6. Naukowe potwierdzanie oświadczeń | str. 167 Artykuł 7. Informacje o wartościach odżywczych | str. 185 Rozdział III. Oświadczenia żywieniowe | str. 202 Artykuł 8. Warunki szczególne | str. 202 Artykuł 9. Oświadczenia porównawcze | str. 212 Rozdział IV. Oświadczenia zdrowotne | str. 224 Artykuł 10. Warunki szczególne | str. 224 Artykuł 11. Krajowe stowarzyszenia zrzeszające lekarzy, specjalistów ds. żywienia i dietetyków oraz organizacje charytatywne związane ze zdrowiem | str. 232 Artykuł 12. Ograniczenia stosowania niektórych oświadczeń zdrowotnych | str. 235 Artykuł 13. Oświadczenia zdrowotne inne niż dotyczące zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci | str. 240 Artykuł 14. Oświadczenia o zmniejszaniu ryzyka choroby oraz oświadczenia odnoszące się do rozwoju i zdrowia dzieci | str. 251 Artykuł 15. Wniosek o udzielenie zezwolenia | str. 259 Artykuł 16. Opinia Urzędu | str. 273 Artykuł 17. Zezwolenie wspólnotowe | str. 281 Artykuł 18. Oświadczenia, o których mowa w art. 13 ust. 5 | str. 289 Artykuł 19. Zmiana, zawieszanie i cofanie zezwoleń | str. 295 Rozdział V. Przepisy ogólne i końcowe | str. 300 Artykuł 20. Rejestr wspólnotowy | str. 300 Artykuł 21. Ochrona danych | str. 303 Artykuł 22. Przepisy krajowe | str. 313 Artykuł 23. Procedura powiadamiania | str. 316 Artykuł 24. Środki bezpieczeństwa | str. 319 Artykuł 25. Procedura komitetu | str. 323 Artykuł 26. Monitorowanie | str. 327 Artykuł 27. Ocena | str. 329 Artykuł 28. Środki przejściowe | str. 330 Artykuł 29. Wejście w życie | str. 341 Załącznik. Oświadczenia żywieniowe i warunki ich stosowania | str. 342 Bibliografia | str. 351 O autorach | str. 357